Milliardregningen for syge medarbejdere vokser
Ledelserne skal ændre strategi, hvis sygefraværet skal ned, lyder det fra ekspert.
En gennemsnitlig lønmodtager i Danmark har hvert år 8,5 sygedage, og ifølge Danmarks Statistik er der tale om en stigning på 0,4 dage pr. fuldtidsansat i perioden 2013 til 2015 Dertil kommer fravær ved eksempelvis børns sygdom.
Stigningen i sygefraværet er sket til trods for, at både private og offentlige arbejdspladser gennem en lang årrække har haft skarpt fokus på at få bragt sygefraværet ned.
Indsats batter ikke
Det koster virksomheder, sygemeldte og samfundet dyrt, og der er brug for at gøre noget ved det, mener Birgitte Poulsen, chefkonsulent hos Cabi og ekspert i sygefravær:
- Der er masser af enkelteksempler på virksomheder og kommuner, som formår at få sygefraværet ned, men vi må også konstatere, at i det store hele batter det ikke. Derfor er vi nødt til at tænke anderledes, end vi hidtil har gjort,” siger Birgitte Poulsen i nyhedsbrevet Cabi Nyt.
- Der er behov for en langt mere strategisk tilgang til sygefraværsarbejdet, som skal håndteres på organisatorisk niveau. Det er nødvendigt for at kunne tilrettelægge den rigtige og mest effektive indsats, forklarer Birgitte Poulsen.
Det korte sygefravær er dyrt
Og en af mulighederne er at skifte fokus på, hvilket sygefravær på arbejdspladserne, der har højest prioritet.
Indsatsen retter sig nemlig ofte mod det langvarige sygefravær. Men næsten halvdelen af sygefraværet blandt lønmodtagerne er korttidsfravær.
- Ledelserne kan med fordel være opmærksomme på drypvist sygefravær og gentaget fravær, mener Hanne Holm Andersen, der er seniorkonsulent hos Cabi og ekspert i sygefravær.
Halvdelen oversees
Hun peger på at en rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) viser, at det korte sygefravær på under otte dage i træk udgør næsten 46 procent af al sygefraværet blandt lønmodtagerne.
Ifølge NFA løber samfundets omkostninger til eksempelvis stress og andre mentale helbredsproblemer op i 55 milliarder kr. om året.
Cabi er en selvejende institution under Beskæftigelsesministeriet. Centeret er en samling af de syv landsdækkende formidlingscentre, som blev oprettet af Socialministeriet 1. januar 1995.