23948sdkhjf

Boligbyggeriet stiger - men hvor meget?

Branchefolk og statistikere er langt fra enige om, hvor stor stigningen i antallet af nybyggede parcelhuse er.

Byggeriet af enfamiliehuse stiger med 20 procent både i år og næste år, så der i 2018 påbegyndes byggeri af 7.200 huse. Det konkluderede Dansk Byggeri i en stor boligmarkedsundersøgelse i sidste uge.

Nu viser nye tal fra Danmarks Statistik, at godt 17.500 boliger (både enfamilie-, etage- og rækkehuse) blev registreret som påbegyndt byggeri i 2016. Og det er altså en opjustering på 14 procent fra offentliggørelsen i februar, og Danmark Statistik forventer, at tallet stiger yderligere til 21.000 boliger, hvilket er en opjustering på hele 37 procent.

- Det er lige før, det får mig til at tænke, at vores vækstskøn var for lavt sat, siger Maria Schougaard Berntsen, der er økonomisk konsulent i Dansk Byggeri.

Tvivler på tallene
Men der er ingen grund til at skrue forventningerne yderligere i vejret. Sådan lyder det fra Danmarks største husbygger, der ikke kan genkende økonomernes vurdering af husbyggeriet.

- Jeg vil ikke begynde at gætte på, hvordan året kommer til at gå, men jeg kan ikke se, hvordan markedet skulle gå amok på den måde. Det ville glæde mig, hvis de har ret, men jeg tror det bare ikke, siger Steffen Baungaard, adm. direktør i HusCompagniet.

Steffen Baungaards udgangspunkt er salget i HusCompagniet, der sidste år afleverede nøgler til omkring 1.500 nybyggede huse. Økonomerne forholder sig derimod til de tal, kommunerne indberetter, og her kan forsinkelser sløre i en grad, så det er svært at bevare overblikket.

- Mange kommuner indrapporterer nemlig ikke til tiden, og det gør unægteligt livet svært for Danmarks Statistik, selvom de forsøger at korrigere for forsinkelserne, siger økonomisk konsulent, Maria Schougaard Berntsen fra Dansk Byggeri om det forhold, som Danmarks Statistik også selv før opmærksom på.

Et eksempel er Aarhus Kommune, som kun har indrapporteret halvdelen af det påbegyndte byggeri i kommunen.

- På den ene side, kan man jo slå det hen og være ligeglad. Omvendt så har den usikre statistik direkte betydning for opgørelsen af investeringer i boliger. Herved påvirker det nationalregnskabet og tal for den økonomiske vækst i Danmark. Det er utilfredsstillende - ikke bare for byggebranchen og Dansk Byggeri, men for alle som ønsker kendskab til udviklingen i dansk økonomi, siger Maria Schougaard Berntsen.

Læs mere boligtallene på mandag i Licitationen - Byggeriets Dagblad

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.093