23948sdkhjf

Tyskere kårer dansk energirenovering til Europas bedste

Et ambitiøst energirenoveringsprojekt på Hvidovre Hospital vandt i sidste uge European Energy Service Award (EESA) ved en gallaevent i Berlin.

Projektet gennemføres som et ESCO-projekt med Siemens som den udførende part, og ESCO-direktør Lars Nielsen fra Siemens betegner prisen som et stort skulderklap:

- Danmark er langt fremme i energibesparelser i bygninger, og hver eneste gang vi laver et nyt projekt, reducerer vi det overflødige energiforbrug. Det er afgørende for, at vi i Danmark kan nå de ambitiøse klimamål, vi har sat, siger Lars Nielsen.

Energiforbrug reduceres med en tredjedel
ESCO-projektet i Hvidovre har et budget på 165 mio. kroner, og målet er at sikre hospitalet en årlig energibesparelse på 33 procent. Det sker blandt andet ved at installere solceller, LED-lys og måske et varmelager. 

- Overordnet set har vi i det her projekt fokuseret på lys, overskudsvarme, ventilation og muligheden for at optimere styringen på bygningsautomatikken, fortæller direktør for divisionen for bygningsteknologi hos Siemens, Jesper Skou.

Da der er tale om et ESCO-samarbejde, finansieres projektet gennem besparelsen på energiforbruget.

Energirenoveringen på Hvidovre dækker blandt andet over udskiftning af 15.000 lysarmaturer samt anvendelsen af overskudsvarmen fra køkken og vaskeri.

- Vi har også haft stort fokus på vedvarende energi. Hvidovre Hospital får derfor udvidet sit eksisterende solcelleanlæg markant, og så arbejder vi på at få lov til at lave borehuller, der skal fungere som varmelager, men her venter vi på en række godkendelser for at få lov til at lave de første test-borehuller. Det ligger der et stort potentiale i, siger Jesper Skou.

Det store energirenoveringsprojekt har været længe undervejs. I januar 2016 underskrev Siemens og Hvidovre Hospital kontrakten på, at selve renoveringen kunne sættes i værk. Forud var gået et år med bygningsanalyser og udarbejdelsen af et katalog over de mulige renoveringsarbejder, der skulle iværksættes, for at man kunne opnå den størst mulige energibesparelse.

- I forhold til kataloget, så er der faktisk ikke så mange ting, som vi har pillet ud af kataloget. Vi har haft et super stærkt samarbejde omkring det her projekt med en stærk driftsorganisation hos Hvidovre Hospital, som virkelig ville det. Sammen har vi udviklet langt bedre løsninger, end vi havde kunnet hver for sig, fortæller Jesper Skou.

Projektet ventes afsluttet ved udgangen af 2018.

Fakta
ESCO står for Energy Service Company - som i dette tilfælde er Siemens A/S.

Siemens foretager og betaler for forbedringer i hospitalets bygninger og installationer og garanterer en besparelse på energiforbruget. Hospitalet betaler over de næste 10 år Siemens tilbage med besparelserne på energiregningen.
Hvis besparelsen ikke dækker investeringen, dækker Siemens selv differencen. Hvis besparelsen bliver større, deler man i perioden den ekstra besparelse.

ESCO-aftalen mellem Siemens og Hvidovre Hospital er den største af sin art i Danmark.

Hvidovre Hospital er i forbindelse med aftalen blevet rådgivet af Munksgaard + Andersen A/S og Cowi.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093