23948sdkhjf

Unik viden om resultater fra lavenergihus i Grønland

De seneste fem år har DTU afprøvet fremtidens solfangere og varmegenvindingsanlæg. Nu kan der drages konklusioner af erfaringerne.
DTU´s lavenergihus i Sisimiut på Grønland fejrer onsdag 2. juni, at det har eksisteret i fem år.

I den periode har huset fungeret som avanceret forsøgsværksted for udvikling og afprøvning af lavenergiteknologier til fremtidens bæredygtige byggeri i arktisk klima.

Lavt energiforbrug under ekstreme forhold
Det har været fem år med mange udfordringer, når nye teknologier skal tilpasses og fungere under ekstreme vejrforhold som i Sisimiut, hvor klimaet er meget barsk med vintertemperaturer på under -20 grader.

Men nu har alle anstrengelser båret frugt, og forskningsprojektet er tæt på at nå de ambitiøse mål, der oprindelig blev opstillet.

Således har energiforbruget til opvarmning ligget på 140 kWh/m2, hvilket er langt under forskrifterne i det grønlandske bygningsreglement. Her må boliger nord for polarcirklen forbruge op til 230 kWh/m2.

- Det er en spændende og kompliceret sag at udfordre den grønlandske vinter på energiforbruget i et hus. I december 2009 blev huset i Sisimiut justeret ind, og det ser nu ud til at forbruget kan bringes endnu længere ned, siger dekan Martin Vigild, DTU.

På vej mod målet
Lavenergihuset hører under Center for Arktisk Teknologi, DTU Byg. Det bruges til undervisning, efteruddannelse af grønlandske håndværkere samt forskning i bæredygtig byggeteknologi til fremtidens boliger i Grønland. En forskning som i første omgang skal komme Grønland til gavn, men set i lyset af klimaændringerne også kan få stor betydning for Danmark og resten af Europa.

Baggrunden for forskningsprojektet er meget ambitiøst. I tilknytning til lavenergihuset er der bl.a. forsket i nye teknologier inden for solfangere, varmegenvinding samt vinduer med lav U-værdi og stort solindfald.

Professor Carsten Rode, DTU Byg, understreger, at selv om resultaterne af de seneste fem vintermåneder er yderst tilfredsstillende, er målet at komme endnu længere ned i energiforbrug.

- Den forskning, som er forbundet med lavenergihuset, er yderst vigtigt for Grønland. En selvstændig grønlandsk byggekultur er stadig under udvikling, og derfor er det vigtigt at udvikle en lavenergi-teknologi, der nedsætter energiforbruget og passer til det grønlandske klima, siger Carsten Rode.

I anledning af jubilæet arrangerer DTU et fagligt seminar om lavenergihuset, hvor forskere og studerende vil fortælle om deres erfaringer med huset, gøre status efter de første fem år og fortælle om planerne for fremtiden.

Fakta om lavenergihuset
Huset er på 200 m2 og Villum Fonden har sammen med A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal støttet Center for Arktisk Teknologi med i alt 45 mio. kr. til opførelsen af lavenergihuset og et kollegium, som indvies til august i Sisimiut. Teknologi udviklet i forbindelse med lavenergihuset er brugt i det nye kollegium.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094