23948sdkhjf

Klumme: Klar til nye krav om CE-mærkning af stål- og aluminiumskonstruktioner?

Den nye europæiske udførelsesstandard 1090-1 forventes at træde i kraft august i 2011. Den stiller nye krav til CE-mærkning af bærende komponenter og konstruktioner af stål eller alu. Det vil sige alle konstruktioner, som indgår i byggeri.
Klumme af Lars Holmberg, Salgschef, FORCE Technology

Som producent med egen produktion eller som underleverandør betyder det større krav til kvalitetsstyringssystemerne og et generelt højere dokumentationskrav end tidligere specificeret.

For at opfylde kravene til CE-mærkning kræver det følgende:

1. Egen produktionskontrol: Producenten skal fastlægge, dokumentere og vedligeholde et system til produktionskontrol FPC (Factory Production Control). Det kan eksempelvis være bygget op om et tilpasset kvalitetsledelsessystem efter EN/ISO 9001 målrettet udførelse af stål- og aluminiumskonstruktioner eller med baggrund i EN ISO 3834.

2. Indledende prøvning: EN 1090-1 skelner mellem producenter, som kun fremstiller, og producenter som både udfører dimensionering og fremstilling. Når producenten både dimensionerer og fremstiller, skal han udarbejde et dimensioneringsgrundlag for de egenskaber, som skal deklareres ITC (Initial Type Calculation). Hvis der anvendes konstruktionsberegninger - eksempelvis EN 1090-2 -, skal der udarbejdes en procedure for projekteringsfasen, der er en del af kvalitetssystemet.

For alle, som fremstiller komponenter, skal der udføres prøvning af produktet for at verificere, at produktionen lever op til forudsætningerne fra dimensioneringen. Dette gælder uanset, om man selv har stået for dimensioneringerne eller er underleverandør ITT (Initial Type Testning).

Ved ændringer på enten materialet, produktionsmetoderne eller udførelsesklassen skal der laves en ny prøvning. Prøvningen skal være baseret på en europæisk standard og skal suppleres med konstruktionsberegninger.

3. Prøveudtagning, prøvning og kontrol på virksomheden: Der er krav til, at virksomheden løbende skal overvåge både projekteringen og fremstillingen gennem stikprøvekontrol. Herudover skal produktionen have en inspektionsprocedure til kontrol, registrering og sporbarhed af materialer.

4. CE godkendelse: Konstruktionens udførelsesklasse bestemmer intervallet mellem auditbesøgende, der udføres af et notificeret organ eksempelvis FORCE Certification A/S. Hvis der ikke sker design- eller produktionsmæssige ændringer, er der længere mellem auditperioderne. Ændres der derimod på eksempelvis den ansvarlige svejsekoordinator, det grundlæggende udstyr m.m., så ses det fra et auditeringssynspunkt som en ny produktion, og en ny periode starter.

Ovenstående er en kort summarisk opremsning af de krav, som venter lige om hjørnet. Da det er en europæisk standard, er udfordringen for os i industrien at være med på vognen, når den kører. Er du klar?

Kilde: FORCE Technology - http://www.force.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126