23948sdkhjf

Første ejendom i Danmark bedømt efter BREEAM

For første gang i Danmark har en ejer af en ejendom fået et helt præcist mål for, hvor bæredygtig hans bygning er.
BREEAM er navnet på en ny standard, som bygninger kan bedømmes efter, og eksperter fra Grontmij | Carl Bro har gennemgået et 15.000 m² kontorbyggeri fra 1984 for ejeren, ATP Ejendomme.

Det er Grontmij | Carl Bro selv, der har domicil på adressen, og sammen med ATP Ejendomme tager man nu selv den ’medicin’, man anbefaler kunderne.

BREEAM-systemet giver en fælles målestok og reference, når man skal sammenligne ejendomme og vægte dem i både dansk og international kontekst. Ud over ejendommens energiforbrug - der i Danmark længe har været bygningsejerens eneste objektive kriterium - omfatter systemet også sundhed, vand, affald, ledelse, materialer, transport, arealanvendelse og forurening.

Signal til omverdenen
Med certificeringen har ATP Ejendomme, der ejer 65 ejendomme i Danmark, fået en meget præcis beskrivelse af, hvor bæredygtig ejendommen i Granskoven er, og hvor der ligger potentiale for forbedringer. For Grontmij | Carl Bro har det været vigtigt selv at gå foran på et område, som man rådgiver kunderne på:

- Som rådgiver inden for energioptimering og bæredygtig ejendomsdrift vil vi gerne signalere over for omverden, at vi også selv efterlever de råd, vi giver vores kunder. Derfor var det oplagt, nu hvor vi har fået uddannet vores egne BREEAM-assessorer, at lade dem se på vores domicil, siger Søren Larsen, administrerende direktør hos Grontmij | Carl Bro, og fortsætter:

- Jeg er glad for, at bygningen kommer ud med karakteren ”Good”, for det betyder, at det ikke står så skidt til endda. Omvendt er der stadig et forbedringspotentiale, som vi i samarbejde med ATP Ejendomme vil gå i gang med at realisere til gavn for miljø og økonomi.

Ejendommens værdi forøges
Hos ATP Ejendomme ser man flere interessante perspektiver i at arbejde med certificeringer inden for bæredygtighed. Direktør hos ATP Ejendomme, Michael Nielsen, siger:

- Der er ofte mange penge at spare ved at minimere energiforbruget og optimere indeklimaet i en ejendom. Samtidig er det vigtigt for os at kende vores ejendommes generelle miljøbelastning, så vi har noget at styre efter i vores indsats for at blive mere bæredygtige. Endelig er det jo interessant, at man i USA allerede har set en forøget gensalgsværdi og et øget lejeprisniveau på ejendomme, hvor man har overblik over bygningens reelle bæredygtighedsniveau.

Fakta om BREEAM
• BREEAM står for Building Research Establishment Environmental Assessment Method.

• Systemet er den førende og mest udbredte miljømæssige certificeringsmetode for bygninger i verden. Ifølge Grontmij | Carl Bro eksisterer der i dag ca. 200.000 certificerede bygninger, mens yderligere 830.000 bygninger er registrerede for certificering.

• Der er på internationalt plan 5.000 uafhængige assessorer, og nu er de første i Danmark altså klar til at rådgive bygningsejere. Med et BREEAM-certifikat får bygherre og bruger en ekstern og uafhængig evaluering af en ejendom eller projekt. I England skal alle offentligt støttede byggerier være certificerede efter BREEAM.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095