23948sdkhjf

Enormt behov for private lejeboliger

For at imødekomme fremtidens boligefterspørgsel skal der bygges 61.000 private udlejningsboliger Danmark inden 2025. Det vurderer boligforsker Morten Skak.
Morten Skak er lektor ved Institut for Virksomhedsledelse og Økonomi på Syddansk Universitet og har beregnet boligbehovet med udgangspunkt i befolkningens demografiske udvikling.

Beregningerne viser, at private udlejningsboliger vil blive efterspurgt i fremtiden, og for at følge med vil det være nødvendigt at opføre cirka 3.800 nye boliger om året.

Behov for ny lejelov
Gennem de sidste knap 40 år er antallet af private udlejningsboliger faldet konstant med det resultat, at cirka 1/3 af sektoren er forsvundet fra boligmarkedet. Det harmonerer dårligt med et stigende behov for private lejeboliger:

- Den private boligudlejning mister alt for mange boliger. Det skyldes, at man fra politisk side har valgt at tilgodese den almene sektor og har gennemført tilbudspligten, siger Torben Christensen, direktør i Ejendomsforeningen Danmark.

Tilbudspligten har medført, at mange tidligere private udlejningsboliger er overgået til andelsboliger. Før en udlejer kan sælge sin udlejningsejendom, skal han nemlig tilbyde lejerne at overtage den som andelsbolig:

- Den private boligudlejning har altid politisk set været stedmoderligt behandlet. Hvis vi skal kunne opfylde det stigende behov for private udlejningsboliger, som Morten Skaks beregninger viser, har branchen behov for en ny og moderne lejelov, der igen gør det attraktivt at investere i private udlejningsejendomme, fortsætter Torben Christensen.

Efterspurgt i større byer
Morten Skak forventer, at fremtidens private udlejningsboliger blandt andet vil blive efterspurgt i de større byer af personer med en høj indkomst og af de uddannelsessøgende unge:

- Det private udlejningssegment vil specielt tage sig af de cirka 20 % af husholdningerne, der har en høj indkomst og foretrækker lejligheden frem for ejerboligen. Herudover vil der være en efterspørgsel fra de uddannelsessøgende unge, siger Morten Skak.

Morten Skaks beregninger har dannet grundlag for et kapitel i bogen ”Den private ejendomsudlejnings betydning for samfundet”. Læs det via dette link fra Ejendomsforeningen Danmarks hjemmeside (åbner som pdf)
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095