23948sdkhjf

Jubilæum: Faber fylder 110 år

1. september er det 110 år siden, at Chresten Faber etablerede gardin- og solafskærmnings-virksomheden Faber i Ryslinge på Fyn. Det hele startede med håndmalede slotsmotiver.
I juni 2010 blev Faber overtaget af den hollandske koncern Hunter Douglas. Overtagelsen tilføjer et nyt kapitel til en lang og stolt historie, som strækker sig helt tilbage til år 1900.

Faber blev dengang etableret af malermester Chresten Faber i Ryslinge på Fyn, hvor virksomheden stadig har sit hovedkvarter.

Sammen med hustruen Johanne producerede Chresten Faber håndmalede rullegardiner af bomuldslærred med blandt andet slotsmotiver.

Produktions-kapaciteten var i den første tid ca. 12 gardiner pr. dag. I 1905 flyttede Faber til Hestehavevej i Ryslinge, hvor Villa Vesta og en fabriksbygning blev opført. Faber har siden da haft hovedkvarter på denne adresse.

Krigen gav vækst
I 1930’erne og under 2. Verdenskrig var gardinernes funktion det mest afgørende. Depressionen i 1930’erne betød, at rullegardiner af papir blev et populært alternativ, fordi det var billigere.

Under krigen tog Fabers forretning fart. Det skyldtes, at alle blev påbudt at tildække deres vinduer, når det blev mørkt for at vanskeliggøre eventuelle bombeangreb. Efterspørgslen på mørklægningsgardiner gav travlhed.

I forbindelse med befrielsen blev mørklægningsgardinerne brændt på store bål i gaderne, og folk skulle så have nye gardiner. Faber tilpassede forretningen og begyndte igen at arbejde mere med dekorative gardiner, der ikke kun var funktionelle.

Fra VKR til Hunter Douglas
Faber var den første producent i Danmark, der lancerede persienner med lameller af aluminium. Det skete i 1948. Softline-persiennen, som blev lanceret i starten af 1990’erne, var den første persienne i verden med kurvet overliste.

I 2000 ved Fabers 100 års jubilæum erhvervede VKR Holding alle aktier i Faber, og VKR stod således bag virksomheden i 10 år, indtil Hunter Douglas i februar i år overtog Faber i en handel, der også omfattede selskabet Benthin.

I dag tilbyder Faber et stort udvalg af solafskærmning til både indvendig og udvendig brug; herunder bl.a. persienner, rullegardiner, markiser, lameller og plisségardiner.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093