23948sdkhjf

Klimakommisionen vil indføre energiopsparing for bygninger

Klimakommissionen anbefaler i en ny rapport, at danskerne skal betale ekstra, hvis huset ikke er hulmursisoleret eller har utætte vinduer.
I dag fremlægger Klimakommissionen den længe ventede rapport, og ifølge Politiken vil klimaeksperterne pålægge danskerne ekstra udgifter såfremt deres huse ikke er energi-og klimavenlige.

Bygninger skal energiopspare
Klimakommissionen foreslår i rapporten at samtlige bygninger i Danmark skal have en energiopsparing, en indbetaling, der fastsættes ud fra antallet af kvadratmeter og husets energimærkning.

Det betyder, at ejere af lavenergihuse intet skal betale, mens ejerne af utætte boliger kan risikere at skulle betale 30 kr. pr. m2 pr. år, hvilket svarer til 4.200 kr. for et gennemsnitsparcelhus på 140 m2.

Nødvendigt for at nå energibesparelserne
Klimakommissionens formand Katherine Richardson mener ikke, at Danmark er i stand til at nå de nødvendige energibesparelser ad frivillighedens vej, men at en energiopsparing er nødvendig.

- At nedbringe energiforbruget er helt centralt for at få gjort Danmark uafhængigt af olie, kul og gas. I dag er der masser af energibesparelser, der kan betale sig, som ikke gennemføres. Hvorfor i alverden tillader vi os at bruge 40 procent mere energi end nødvendigt til opvarmning af danske bygninger?

Og hun støttes umiddelbart af Klima-og energiminister Lykke Friis:

- Det er et af de helt store paradokser, at selv om det er rentabelt for den enkelte husejer at isolere eller udskifte vinduer, så bliver det ikke gjort. Mange investerer i stedet i nyt køkken eller bad.

Møder politisk modstand
I Lykke Friis’ bagland er man knap så glad for udmeldningen om energiopsparingen fra Klimakommissionen. Venstres miljøordfører Eyvind Vesselbo mener ikke, at man kan gribe ind i folks privatliv og private ejendomsret på den måde, mens Lars Chr. Lillelund ikke bryder sig om at tvinge folk til en bestemt adfærd.

Oppositionen er tvært om mere positiv. Mette Gjerskov, klimaordfører hos Socialdemokratiet, synes, det er et interessant og spændende udspil, hvis det altså kan gennemføres med en lang indkøringsfase, så gamle utætte huse ikke med ét slag bliver usælgelige.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093