23948sdkhjf

Adept og Liw Planning vinder Dansk Landskabspris 2010

De to tegnestuer hædres for projektet ”Måløv Aksen”, som er udviklet i samarbejde med Imitio og Søren Jensen Rådgivende Ingeniører.
Med ”Kotering” som tema søgte Dansk Landskabspris i år projekter, der i særlig grad viser landskabsarkitektfagets fornemmelse for læsningen af de landskabelige forhold og den efterfølgende formning af terrænet.

Projekter, hvor lavpraktiske problemer og smukke arkitektoniske løsninger forenes, og den problemstilling har Adept og Liw Planning formået at løse:

- Med "Måløv Aksen" skabes en fornem sammenhæng på tværs af flere trafikanlæg på et komplet umuligt sted. Projektet præmieres for at synliggøre tyngdekraftens tegning af landskabet, at behandle stejlheden i vores ellers så flade land og for at gøre et umuligt sted til et muligt sted, lyder det blandt andet i bedømmelsen.

Et vellykket eksempelprojekt
Arbejdet med ”Måløv Aksen” tog sin begyndelse i 2008, hvor Ballerup Kommune igangsatte en projektkonkurrence.

Projektet skal fungere som et eksempel på, hvordan man kan løse en problemstilling, som er kendt fra mange byer, hvor byens og trafikkens udvikling har betydet, at bydele er blevet afskåret fra hinanden.

Hos Realdania, der har støttet projektet med 5 mio. kroner, ser direktør Hans Peter Svendler en demonstrationsværdi for to generelle problemstillinger; dels sammenbinding af en ny bydel med en eksisterende by, og dels omdannelsen af et mørkt og kedeligt tunnelområde til et attraktivt byrum:

- Det er inspirerende og metodisk forbilledligt at se, hvordan vinderprojektet vender billedet af det negative, dvs. tunnelen, til noget positivt. Samtidig viser projektet en fin helhedstænkning, hvor barriereproblematikken anskues som både fysisk, mental og social, siger han og fortsætter:

- Realdania har valgt at støtte dette projekt, fordi vi mener, at ”Måløv Aksen” kan fungere som eksempelprojekt, fordi den er et af mange lignende byrum i Danmark, hvor krydsende stisystemer og trafikbarrierer resulterer i uheldige byrum, der hverken er trygge eller attraktive.

Motiverende anerkendelse
Fredag den 1. oktober – på Arkitekturens Dag – indvies første etape af vinderprojektet, der, under betegnelsen ”Smeltevandsdalen”, tager udgangspunkt i istidslandskabet omkring Måløv.

Som hovedidé opfattes ”Måløv Aksen” som en smeltevandsdal, der løber gennem isen. Det udmøntes konkret i, at belægningens mønster illuderer istidsaflejringer, mens de to stitunneller udformes som lysende ’isklumper’.

Ved Måløv Station optages et stort terrænspring af et trappe-/rampeanlæg, som lægger op til både ophold, leg og bevægelse.

Endelig er ’Krogrunden’, der tidligere var en bevokset skrænt, omdannet til et stejlt og moderne byrum bl.a. med bænke og bordtennisbord.

Adepts tre partnere udtaler om prisen:

- Vi er selvfølgelig udelt begejstrede for at blive tildelt denne pris. Vi har sammen med Liw Planning udviklet det projekt, vi syntes var det rigtige til stedet og Måløvs borgere. At det nu modtager en pris betragter vi som en motiverende anerkendelse af vores arbejde og tilgang til arkitekturen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

2.353