23948sdkhjf

67 mio. kroner skal gøre byggeriet mere effektivt

En række organisationer etablerer nu et nyt videncenter, der skal styrke digitaliseringen i byggebranchen og skabe øget produktivitet.
Via udvikling af nye, fælles it-standarder skal et nyt videncenter frem mod 2014 skabe grundlag for at digitalisere byggeprocessen.

Projektet, der bakkes op af alle byggeriets aktører, støttes med 33 mio. kroner fra EU’s regionalfond, 17 mio. kroner fra staten, 7 mio. kroner fra Realdania og endelig 10 mio. kroner fra byggebranchen selv.

Alle byggeriets faser skal digitaliseres
Centret skal konkret udvikle fælles standarder for det digitale byggeri, afprøve dem i praksis og arbejde for, at de bliver implementeret ude i branchen.

Arbejdet baseres på værdianalyser, hvilket indebærer, at der kun udvikles standarder på områder, som giver værdi for det enkelte byggeri, den enkelte virksomhed og branchen som helhed:

- Dansk byggeri kan ikke præstere samme produktivitetsstigninger som andre brancher. Derfor er det meget glædeligt, at den danske byggebranche nu går sammen om at etablere det nye videncenter, siger økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen.

Ministeren har store forventninger til det kommende arbejde, der skal skabe grundlag for at digitalisere alle faser af byggeprocessen – lige fra projektering til nedrivning.

Helt centralt at arbejde på tværs
Økonomi- og erhvervsministeren er langt fra den eneste, der knytter store forhåbninger til de kommende fire års arbejde i videncentret.

Hos Dansk Byggeri ser direktør Michael H. Nielsen en stor styrke i, at projektet har bred opbakning i branchen. Han hæfter sig desuden ved, at der er lagt vægt på værdianalyser som udgangspunkt for videncentrets arbejde:

- Netop med indledende værdianalyser i forhold til de enkelte udviklingstiltag sikrer vi os, at arbejdet kan give resultater, der kan bruges i praksis af virksomhederne og ikke bare ender som fine rapporter på boghylden, vurderer han.

Også hos Foreningen af Rådgivende Ingeniører forventer man, at videncentret kan vise vejen til øget vækst og produktivitet i alle dele af byggeriet:

- Det er helt centralt, at den samlede byggebranche arbejder med det samme sæt af digitale værktøjer på tværs af aktørerne. Rådgiverne er allerede langt fremme med brugen af digitale værktøjer, og det nye center vil styrke digitaliseringsprocessen og muligheden for at øge produktiviteten i byggeriet generelt, siger adm. direktør Henrik Garver.

Fakta om videncentret
• Centret bliver en organisatorisk enhed og ikke et fysisk center. Det får dog et sekretariat, der placeres hos Byggecentrum.

• Bevillingen på 67 mio. kroner finansierer godt fire års udviklingsarbejde.

• Det forventes, at 10.000 rådgivnings- og byggevirksomheder vil udvikle og implementere nye produkter og/eller processer som følge af projektet.

• Parterne bag er: Bips (ansøger), Danske Arkitektvirksomheder, DTU, Aarhus Universitet, Fonden Dansk Standard, Rudersdal Kommune, Dansk Byggeri, BAT-kartellet, Bygherreforeningen, Foreningen af Rådgivende Ingeniører, Tekniq samt Dansk Industri.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093