23948sdkhjf

Klumme: Messingventiler korroderer i vandinstallationer

Alvorlige korrosionsproblemer vil i de kommende år ramme messingventiler i mange vandinstallationer med rør af rustfrit stål eller plast. Hos Force har man set på, hvorfor problemet opstår, og hvordan det kan løses.
Klumme af Frank Fontenay og Asbjørn Andersen, Specialister, Force Technology

Mange ældre vandinstallationer er gennem de seneste år blevet renoveret, og de gamle varmforzinkede stålrør er blevet udskiftet med nye rør i enten rustfrit stål eller plast.

I de nye installationer er der typisk installeret afspærringsventiler i messing. Disse messingventiler har vist sig at korrodere og medføre vandskader efter bare nogle få år.

Hvilke skader ser man?
Skaderne opstår typisk i form af revner, der giver brud på ventilen efter 1-5 år i drift. Ofte giver det store vandskader.

Vi har udelukkende set skader på mindre ventiler, for eksempel afspærringsventiler under køkkenvask eller ved T-stykke på stigstreng.

Hvorfor sker skaden?
I ældre vandinstallationer er messingventilerne katodisk beskyttede af de varmforzinkede stålrør, fordi de varmforzinkede stålrør virker som offeranode.

Rustfri stålrør er mere ædle, og derfor korroderer messingventilerne hurtigere, når de ikke længere er katodisk beskyttede. Plastrør kan heller ikke give katodisk beskyttelse af messingdelene, så her opstår der også skader.

Lokale vandforhold en vigtig faktor
Problemerne koncentrerer sig først og fremmest om hovedstadsområdet, og de kommuner der ligger lige syd for København.

Desuden ses tilsvarende problemer i visse andre kystnære områder. Her er vandet hårdt og har et stort indhold af salt, og dermed en stor ledningsevne, hvilket øger risikoen for korrosionsskader.

Hvem kan drages til ansvar?
Entreprenøren har en fem års garantiforpligtelse, hvis installationsarbejdet er udført efter AB92. Det overstiger den garanti på to år, som leverandøren af produkterne har.

Derfor kan vvs-entreprenørerne komme i knibe, hvis de ikke er opmærksomme på vandkvaliteten, når de vælger rør og ventiler.

Vælg andre materialer
Materialer til brugsvandsinstallationer skal altid vælges under hensyntagen til den lokale vandkvalitet.

I områder med vand, der er meget angribende for messing, kan små afspærringsventiler til vandinstallationer med fordel vælges i mere korrosionsbestandige materialer. VA-godkendte produkter findes i rødgods, der har et højere indhold af kobber, og i rustfrit stål.

Få de nødvendige værktøjer
Force Technology afholder kursus om brugsvandsinstallationer, materialer og korrosionsforebyggelse. Læs mere på www.force.dk

Kilde: Force Technology

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111