23948sdkhjf

Stort bydels-projekt dropper solcellerne

Arkitekterne ville have solfangere, solceller og byvindmøller i Carlsberg Byen. Men efter nærmere undersøgelser er alle tanker om at producere energi lokalt blevet skrinlagt.
Den nye bydel, der skal vokse frem på Carlsbergs bryggerigrund i Valby, skal være et lysende eksempel på bæredygtighed.

Det var i hvert fald ambitionerne i tegnestuen Entasis vindende forslag "Vores By".

Er ikke det mest bæredygtige
Men efter en nærmere undersøgelse sammen med Rambøll har Carlsberg droppet alle tanker om at forsyne bydelen med el fra lokalt placerede vindmøller og solceller og med varme fra solfangere:

- Vi startede med at tænke, at hvis denne bydel skulle være bæredygtig, så skulle den være som en ø med sit eget system. Men når man begynder at regne på det, så opdager man jo, at det ikke er det mest bæredygtige, fortæller direktør i Carlsberg Ejendomme, Lars Holten til Ingeniøren.

Spild for 76 mio. kroner
I en rapport om den kommende bydels energiinfrastruktur konkluderer Rambøll, at bydelen vil udlede cirka 1.500 ton mere CO2.

Samtidig vil de samfundsøkonomiske ekstraomkostninger - som også tager CO2-prisen med - blive 76 mio. kroner større, hvis området forsynes med varme fra individuelle varmepumper i stedet for fjernvarme.

Den største del af ekstraudgifterne ville have ramt bydelens kommende beboere, mens resten ville ramme fjernvarmekunderne i København, fordi bydelen vil være en kæmpe kunde, der kan være med til at betale for den fælles fjernvarmeinfrastruktur.

Endnu værre ville det blive, hvis man også producerede sin egen elektricitet i bydelen. Det øger de samfundsøkonomiske omkostninger med 40 mio. kroner, men ved at betale til fælles løsninger, kan Carlsberg derimod hjælpe København med at blive uafhængig af fossile brændsler.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109