23948sdkhjf

Fremtidens produktion: Den højkompetente virksomhed

Hvordan skal danske produktionsvirksomheder overleve i fremtiden? Én mulighed er at udnytte den allerede tilgængelige teknologi bedre end i dag.
Ikke alle danske virksomheder er lige dygtige til at tage ny teknologi til sig. Faktisk viser undersøgelser, at Danmark halter bagefter flere andre lande, når det gælder udvikling af produktion og produktivitet.

Derfor kan et af svarene på, hvordan vi fastholder produktion i Danmark være, at de danske virksomheder bliver langt hurtigere til at tage ny teknologi til sig.

10-15 år bagud
- Mange virksomheder begynder først at interessere sig for ny teknologi, når naboen har det. Hvis vi kan få teknologien lidt før, har vi sikret vores produktion nogle år, forklarer professor John Johansen fra Aalborg Universitet, der står bag forskningsprojektet ”Produktion 2025”.

Han forklarer videre, at der er et gab på 10-15 år mellem de danske virksomheder, der er længst fremme teknologisk og de, der halter efter. Bliver den forskel udlignet, vil det kunne sikre en yderligere produktionsvækst på mindst 10-15 %.

- Det er bare at komme i gang. Teknologien findes jo allerede – vi skal bare blive bedre til at spotte og hjemtage den samt tilpasse den til danske forhold, siger John Johansen.

Kræver øget ledelsesfokus
Ny teknologi er ofte 10-15 år undervejs, før det er helt udbredt, og kunsten for de danske virksomheder er at spotte teknologien hos de virksomheder, man kalder ”early adopters” – dvs. de virksomheder der gerne løber en risiko ved at afprøve ny teknologi.

Ifølge forskningsprojektet kræver det øget ledelsesfokus og dygtighed på alle niveauer i virksomheden, ligesom også de danske viden- og forskningsinstitutioner skal være på forkant med den nyeste viden.

Til gengæld ligger der en umiddelbar produktivitetsgevinst og venter, som også vil kunne måles på kort sigt.

Læs mere om emnet
Building Supply sætter i disse dage fokus på fremtidsscenarierne for den danske industri:
Hvordan ser fremtidens danske industri ud?
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111