23948sdkhjf

Nyborg Slot-restaurering vokser med et udsigtstårn

Det er halvandet år siden, at et team med Cubo i spidsen blev kåret som vinder af arkitektkonkurrencen om restaurering og udbygning af Nyborg Slot.

Tirsdag i denne uge blev det godkendte projektforslag præsenteret i Riddersalen på Nyborg Slot – med et budget, der er godt 26 mio. kroner højere end det oprindelige.

I alt 301 mio. kroner forventes projektet nu at koste, og går alt efter planen, vil slottet stå klar til genåbning i efteråret 2020.

De ekstra millioner går til en forhøjelse af slottets vagttårn, der får en højde på 22 meter mod 10 meter i dag:

- Projektet har gennem det sidste år arbejdet på, om man kunne nå frem til en arkitektonisk vellykket forhøjelse af vagttårnet. Det er lykkedes for arkitekterne, og forslaget har vakt en sådan begejstring, at de fire involverede parter har valgt at lægge dette element til i projektet, skriver mads Falbe Hansen i en e-mail til Building Supply.

Vil sætte nye internationale standarder
Hensigten med det omfattende restaurerings- og byggeprojekt er at tydeliggøre og formidle Nyborgs unikke kulturarv som Danmarks middelalderlige hovedstad.

Projektet omfatter en meget væsentlig restaurering af det nuværende borganlæg samt etablering af en helt ny borgfløj, der skal rumme det nye formidlingscenter. Hertil kommer en ringmur, en ny broforbindelse til slottet og en forhøjelse af vagttårnet.

Forventningen er, at projektet vil sætte nye internationale standarder for museumsbyggeri:

- Vi har ledt længe og har ikke fundet noget eksempel på, at man tidligere har forsøgt at kombinere autentiske fortællinger med helt moderne udstillingsteknik i fredede rum, som man ikke må røre, sagde direktør på Østfyns Museum, Erland Posmose, ifølge TV2 Fyn under pressemødet.

Med præsentation af det endelige projektforslag igangsættes offentlighedsfasen og arbejdet med lokalplan. Selve byggeriet sendes i udbud til maj næste år med forventet byggestart tre måneder senere.

Opgaven med at restaurere, tilbygge og nyfortolke Nyborg Slot er den største af sin art i Danmark i nyere tid og er blevet til i et partnerskab mellem Slots- og Kulturstyrelsen (45 mio. kr.), Nyborg Kommune (40 mio. kr.), Realdania (108 mio. kr.), A. P. Møller Fonden (108 mio. kr.) og Østfyns Museer. Hertil kommer et formidlingsprojekt på 50 mio. kroner, som skal rejses via fonde.

Projektet er udarbejdet af Cubo Arkitekter i samarbejde med JaJa Architects, Arkitektfirmaet Vilhelmsen, Marxen & Bech-Jensen, Schul Landskabsarkitekter, Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma samt professor og arkitekt, Mogens A. Morgen.

Artikel rettet den 10. november klokken 08.30 med en præcisering af projektets økonomi: Der er tale om en budgetstigning på cirka 26 mio. kroner, der går til en forhøjelse af vagttårnet. Formidlingsprojektet er ikke en del af byggeprojektet og skal derfor heller ikke lægges til den samlede byggesum.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125