23948sdkhjf

Landbrugskrise rammer byggeriet

Landmændenes lave investeringsniveau går hårdt ud over entreprenører med speciale i staldbyggeri. Næsten 50 % af landbrugets leverandører fik underskud i seneste regnskabsår.
Den dybe krise i landbruget sætter nu markante spor blandt landbrugets leverandører.

I en ny analyse har Deloitte undersøgt 205 leverandørvirksomheder, og konklusionen er, at næsten hver anden virksomhed kom ud af 2009 med underskud.

Hvor hver ansat hos leverandørvirksomhederne i 2008 tjente 115.000 kroner til virksomheden, var samme tal for 2009 blot 15.000 kroner:

- Landmændenes pressede indtjening og de faldende jordpriser har betydet et styrtdyk i landbrugets investeringer i nye maskiner og nye bygninger. Derfor rammer landbrugets krise leverandørerne særdeles hårdt, siger partner Bo Odgaard fra Deloitte.

Der er intet, der tyder på en snarlig forandring, og ifølge Bo Odgaard vil det formentlig medføre flere fusioner og virksomhedshandler i den kommende tid:

- For nogle virksomheder er der ikke anden vej ud af krisen end at slå sig sammen med andre, vurderer han.

Ikke nok at vente på bedre tider
Deloitte-analysen har set på tre leverandørbrancher: Byggeri, handel med landbrugsmaskiner samt produktion af landbrugsmaskiner.

47 % af samtlige virksomheder kom ud af 2009 med underskud, og der er kun forholdsvis små udsving fra branche til branche:

- Det afgørende er ikke hvilken branche, du er i. De virksomheder, der klarer sig bedst, er typisk enten virksomheder, som har unikke produkter eller virksomheder, som også har forretningsområder uden for landbruget, forklarer Bo Odgaard.

Han forudser, at man må forvente mere langsigtede strukturelle ændringer, hvis landbrugets krise ikke vender. Det er ikke nok for virksomhederne at vente på bedre tider:

- Hvis du har landbruget som et af dine væsentlige kundesegmenter, er det livsnødvendigt, at du får trimmet din virksomhed. Mange virksomheder har allerede skåret omkostningerne ind til benet. De skal samtidig være fleksible, så de hele tiden kan tilpasse medarbejderstab og varelagre til den aktuelle efterspørgsel. På det meget vanskelige marked, er det afgørende, at man driver sin egen virksomhed topeffektivt, hvis man vil klare sig, slutter Bo Odgaard.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.253