23948sdkhjf

Klumme: Et vink med en vognstang

De store forsyningsselskaber er blevet væsentlige konkurrenter til de private virksomheder i vvs-, el- og ventilationsbranchen, og deres priser er ofte helt i bund. Men hvordan hænger det egentligt sammen både at drive et forsyningsmonopol og en kommerciel erhvervsvirksomhed? Og føres der et tilstrækkeligt tilsyn med disse forsyningsselskaber?
Klumme af Jim Stjerne Hansen, formand for DS Håndværk & Industri

Det gav genlyd i branchen, da DS Håndværk & Industri i slutningen af september tog bladet fra munden i en stribe artikler i DS-bladet og satte spørgsmålstegn ved især TRE-FOR’s meget offensive kommercielle strategi med aktiviteter uden for – eller ved siden af – deres kerneområde.

I DS Håndværk & Industri er vi store tilhængere af liberaliseringen af energisektoren, men de store elselskaber bør naturligvis ikke kunne benytte deres opsparede egenkapital fra monopoltiden til at udkonkurrere private erhvervsdrivende. Det tror jeg naturligvis heller ikke, at de gør. Jeg tager naturligvis som udgangspunkt, at TRE-FOR kører efter bogen – alt andet ville være torskedumt i en så gennemreguleret branche. Men systemerne og pengestrømmene i virksomheden er uigennemskuelige, og jeg kan ikke blive fri for den lille tvivl. Går det nu rigtigt til?

Denne tvivl og uigennemsigtighed skal vi have ryddet af vejen hurtigst muligt. Vi har derfor i DS Håndværk & Industri kontaktet Konkurrencestyrelsen og Energitilsynet og bedt dem se nærmere på, hvorvidt der er helt og aldeles vandtætte skotter mellem den erhvervsmæssige virksomhed i TRE-FOR-koncernen og den del af koncernen, der stammer fra forsyningsmonopolet.

Vi er ikke de eneste…
Men som sagt er det min forventning, at TRE-FOR – og andre – kører forretningen efter bogen. Noget andet er så, om deres offensive kommercielle forretningsstrategi med virksomhedsopkøb, overraskende lave priser på licitationer og storsponsorater både i og uden for deres egen region er i overensstemmelse med det, vi som forbrugere og samfund er bedst tjent med, og det der i øvrigt var meningen med det politiske forlig om liberaliseringen og den frie kapital i forsyningssektoren, hvor fx TRE-FOR tjente 1,3 mia. kr. på at sælge deres andel af Elsam.

Sagen har været heftigt debatteret i pressen både på øst- og vestsiden af Lillebælt, og senest har jeg kunnet læse, at en gruppe nyvalgte medlemmer af TRE-FOR’s repræsentantskab netop vil have selskabet til at ændre forretningsstrategi og i stedet fokusere på kerneområderne vand, varme og el. Gruppen mener således, at opkøb af virksomheder under TRE-FOR Enterprise skal ophøre. Det samme skal sponsorater uden for TRE-FOR’s geografiske område.

Vi er altså ikke de eneste, der stiller spørgsmålstegn ved beslutningerne og strategien.

For mig at se må TRE-FOR og andre forsyningsselskaber se de seneste måneders debat som et meget kraftigt vink med en vognstang om, at der både blandt politikerne, i erhvervslivet og hos forbrugerne ikke er enighed i den valgte forretningsstrategi. At de måske skulle gøre som skomageren og blive ved deres læst – og lade de (rigtigt) private virksomheder tage sig af de kommercielle aktiviteter.

Vi vil selvfølgelig gerne i dialog med TRE-FOR og har stået klar med kaffe på kanden siden slutningen af september. Desværre har TRE-FOR’s direktør Knud Steen Larsen ikke haft mulighed for at mødes med os endnu – et møde er planlagt til den 17. december.

Læs mere om sagen på DS Håndværk & Industris hjemmeside her http://www.ds-net.dk/AKTUELT/Aktuelt/DSH... .

Kilde: DS Håndværk & Industri - http://www.ds-net.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.114