23948sdkhjf

3XN bag dansk byggeanvisning til ”Cradle to Cradle”

Nye bygninger behøver ikke at skade miljøet. Faktisk kan de bidrage positivt til ressourcekredsløbet, hvis de designes efter de rigtige principper.
Indtil nu har bæredygtigt byggeri mest haft fokus på at bygge med så lavt et ressourceforbrug som muligt.

Men hvorfor ikke bygge bæredygtigt, så at bygningen indgår positivt i ressourcekredsløbet og skaber genbrug og forædling – og dermed også gavner miljøet på længere sigt?

Princippet kendes internationalt som ”Cradle to Cradle” og har på det seneste også vakt stor interesse blandt aktører i dansk byggeri.

Fire grundlæggende principper
Flere private virksomheder og offentlige institutioner er allerede godt i gang med at implementere filosofien. Men i Danmark findes der endnu ingen anvisninger til, hvordan man bygger efter "Cradle to Cradle".

Derfor er virksomheden Vugge til Vugge Danmark og tegnestuen 3XN nu gået i gang med at udvikle en byggeanvisning til brug i den danske byggesektor.

Anvisningen skal tage udgangspunkt i fire principper baseret på "Cradle to Cradle"-konceptet; nemlig 1) design af kredsløb, 2) brug af grøn energi, 3) brug af sunde materialer og 4) understøttelse af biodiversitet.

Ved hjælp af et teststudie på et konkret byggeprojekt er det tanken at finde ud af, hvilke arbejdsprocesser og metoder, der understøtter de fire principper. Anvisningen skal klart og enkelt konkretisere, hvad man som bygherre eller rådgiver skal gøre, hvis man vil bygge i overensstemmelse med ”Cradle to Cradle”.

Behov for konkrete danske erfaringer
Realdania støtter udviklingsarbejdet med 1,5 mio. kroner, og byggeanvisningen ventes klar i slutningen af 2011. Resultaterne vil bl.a. blive præsenteret på en konference hos Dansk Arkitektur Center:

- Jeg er meget glad for, at vi nu med Realdanias støtte får muligheden for at udvikle en anvisning for, hvordan ”Cradle to Cradle”-principperne implementeres i byggeriet. Vi har helt faste retningslinjer for udviklingen af enkeltprodukter, men på bygningsområdet er der behov for yderligere konkretisering, siger direktør Martin Fluri fra Vugge til Vugge Danmark.

Hos Realdania pointerer projektleder Lennie Clausen, at der internationalt er gennemført flere forsøg på at designe og konstruere ”Cradle to Cradle”-byggeri, men i Danmark er der endnu ikke prøvet kræfter med fænomenet:

- Vi mangler konkrete, danske erfaringer, og der mangler enkle og konkrete anvisninger på, hvordan man som bygherre, rådgiver og entreprenør arbejder og bygger efter principperne, som jo er relativt brede og overordnede, siger han.

Fakta
”Cradle to Cradle” er et produktions- og forretningskoncept udviklet af kemiprofessor Michael Braungart og arkitekt William McDonough.

Det handler kort fortalt om at designe vores levevis og moderne forbrugsgoder på en sådan måde, at affald bliver næringsstoffer for andre produkter og råmaterialer. Konceptet kan anvendes på alt fra materialer og produkter til processer, bygninger og byer.

Virksomheden Vugge til Vugge Danmark repræsenterer de to grundlæggere af ”Cradle to Cradle”-konceptet.

Det er en værdibaseret rådgivnings- og designvirksomhed, der integrerer udviklingen af ”Cradle to Cradle”-løsninger i den enkelte virksomhed med udvikling af innovationsplatforme i Danmark og internationalt.

Læs mere på www.vuggetilvugge.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094