23948sdkhjf

Løgformet kuppel har fået ny indpakning

Restaureringen af Christiansmøllen i Svendborg blev en udfordring udover det sædvanlige for projektets midtfynske tagdækker.

Efter at have stået tom i et halvt århundrede har Christiansmøllen i Svendborg over det sidste år gennemgået en omfattende restaurering.

Et projekt, som ifølge restaureringsarkitekt Morten Krogh Madsen har kaldt på særlige kompetencer og byggematerialer.

Om Christiansmøllen

Christiansmøllen, der oprindeligt hed 'Møllmarks Mølle' ligger højt i landskabet på Kongebakken i nærheden af broen over Svendborgsund.

Den nuværende mølle er bygget i 1859, efter at en mølle på samme lokalitet var nedbrændt. Den har stået tom siden 1958 og er undervejs holdt sporadisk vedlige udvendigt.

Visionen for restaureringen er at genrejse Christiansmøllen status som ikonisk attraktion og vartegn. Formålet er at styrke den oplevelsesmæssige sammenkobling af kystbyen Svendborg, havnen og Christiansmøllen til glæde for borgerne og besøgende. Christiansmøllen er placeret højt, 36 meter, og med enestående udsigt over bymidten, havnen og de omkringliggende øer i Det sydfynske Øhav.

Møllen ejes af Svendborg Kommune.

KIlde: Wikipedia og Christiansmøllen.dk)

Når man restaurerer historiske bygninger, vil der typisk opstå uforudsete ting, og det var da også tilfældet på Christiansmøllen:

- Da vi først fik åbnet op, stod det klart, at de store bjælker i konstruktionen alle sammen var rådskadede, så alle bjælkeender var nødt til at blive fornyede. Det skyldtes primært den måde, man har konstrueret bygningen på, hvor fugerne hælder indad og forårsager for meget fugt ind mod bjælkelagene. Derfor har vi også været alle fugerne igennem, tætnet dem og delvist udskiftet dem, fortæller Morten Krogh Madsen.

Bakkekildegård Byens Tag har haft til opgave at beklæde den løgformede kuppel, som udgør møllens tag, og for tagdækker Jan Kristiansen har det været en opgave udover det sædvanlige.

Mølletoppen blev i forbindelse med renoveringen hejst ned på jorden, hvor den over tre dage blev ’ombetrukket’.

- Normalt arbejder vi på flade tage med lige baner tagpap. Her var der mange forskellige vinkler og inddækninger at tage højde for, siger Jan Kristiansen.

Som tagløsning har man valgt´den genanvendelige tagmembran Derbicolor fra Derbigum.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172