23948sdkhjf

Nyt alternativ til PCB-sanering

Efter næsten et år med tests på flere skoler er firmaet Two Teknik og forskere fra bl.a. Roskilde Universitet nu klar til at arbejde kommercielt med en ny innovativ metode til fjernelse af PCB.
Sammen med Roskilde Universitet og laboratorierne EnPro - CISMI har TWO Teknik arbejdet på at finde en løsning til forsegling af PCB-holdige fuger og områderne omkring fugerne.

Metoden er nu så gennemtestet og afprøvet, at partnerne kan begynde at arbejde kommercielt med teknologien, der har opnået bemærkelsesværdige resultater:

- Mere end 90 % af afgasningen kan nu indkapsles, således at afgasningen fra selve fugen ligger under sundhedsgrænsen på 300ng/m² i en periode på mindst fem år, fortæller Tim Warner, direktør i virksomheden Two Teknik fra Rødding på Stevns.

Han tilføjer, at målingerne og yderligere forsøg tests naturligvis vil fortsætte for at forsøge at øge indkapslingens holdbarhed yderligere.

Gode resultater i Helsingør
Idéen til metoden er udsprunget af de store avisoverskrifter i kølvandet på kommunernes og boligselskabernes store problemer med PCB, der har medført enorme udgifter til sanering.

Undervejs i forløbet er der gennemført adskillige tests, bl.a. på Byskolen i Helsingør, hvor det er lykkedes at forbedre indeklimaet betydeligt.

I forbindelse med et byggeprojekt havde skolen fået foretaget en screening, og der blev konstateret PCB i en enkelt af bygningerne. Forseglingen blev foretaget i oktober, og ved prøvemålinger i november var PCB-niveauet faldet til ned under, og omkring, detektionsgrænsen:

- Vi er glade for, at der er nogle skoler og kommuner, som har medvirket under testforløb, og specielt er vi glade for at have løst opgaven for Helsingør kommune i samarbejde med NirasS, på Helsingør by skole, med et godt resultat, siger Tim Warner.

Helsingør Kommune har afsat midler til PCB-initiativer de næste par år. Målet er at sikre indeklimaet på de institutioner, der er opført i de år, hvor man har anvendt PCB (fra begyndelsen af 1950’erne til slutningen af 1970’erne).
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078