23948sdkhjf

Nyt psykiatrisk sygehus i Aabenraa i 2013

Regionsrådet øremærker nu 45 mio. kroner til totalrådgiver og undersøgelser. Byggeriet ventes at løbe op i ca. 450 mio. kroner.
De første spæde skridt imod et helt nyt psykiatrisk sygehus på Egelund i Aabenraa er netop taget på et møde i Region Syddanmarks regionsråd.

Det ca. 20.000 m² store og 450 mio. kroner dyre byggeri skulle efter den oprindelige plan stå klar i 2018. Men en beslutning om at fremrykke flere anlægsinvesteringer betyder, at det nye sygehus kan være færdigbygget allerede i 2013:

- Jeg er glad for, at vi allerede om to-tre år kan tilbyde de sønderjyske borgere et moderne, fremtidssikret psykiatrisk sygehus, som i høj grad tager udgangspunkt i den enkelte psykiatriske patients behov, og som samtidig tænker den somatiske del af behandlingen med ind, siger Jytte G. Lauridsen, der er formand for Psykiatriudvalget.

Fokus på fleksible ruminddelinger
På mødet mandag aften blev regionsrådets 41 medlemmer præsenteret for et 26 sider langt programoplæg, der generelt beskriver, hvad der skal bygges, hvilke funktioner byggeriet skal indeholde samt, hvor og hvordan sygehuset skal hænge sammen med resten af sygehusbyggeriet i Aabenraa.

I det kommende psykiatriske sygehus vil det ikke blot være sengepladskrævende patienter, der bliver behandlet. Sygehuset vil i lige så høj grad gøre plads for ambulant behandling inden for geronto- og børne- og ungdomspsykiatrien, og det betyder, at behovet for sengepladser kan variere.

Samtidig går tendensen mod større krav om individuelle løsninger, når patienterne skal behandles. Denne problemstilling skal det kommende sygehusbyggeri løse ved at skabe fleksible ruminddelinger.

Evidensbaseret helbredende arkitektur
Et andet væsentligt element i sygehusbyggeriet bliver omgivelserne. I programoplægget er der lagt vægt på elementer fra den evidensbaserede helbredende arkitektur, som fx blide farvenuancer på væggene og sansehaver, hvor det er bygningerne – og ikke hegn og gitter – der holder patienterne inde.

Samtidig foreslår oplægget alarmsystemer baseret på lys frem for lyde, der kan virke meget urovækkende for nogle patienter.

Skal leve op til energiklasse 2015
Rent placeringsmæssigt bliver det nye psykiatriske sygehus sammentænkt med det somatiske sygehusbyggeri, og den psykiatriske del forventes etableret nord-vest for den nuværende hovedindgang.

Planen er derfor at bygge det psykiatriske sygehus på den eksisterende parkeringsplads og ud mod områdets skrånende areal.

Inden for dørene bliver psykiatrien integreret i den fælles akutmodtagelse (FAM), så borgerne sikres én indgang til akutbehandling, uanset om man kommer med psykiatriske eller somatiske sygdomme.

Med programoplægget og bevillingen på 45 mio. kroner på plads bliver næste skridt at sende opgaven i begrænset EU-udbud. Med i opgaven bliver at udføre byggeriet, så det lever op til energiklasse 2015-niveau.

Fakta om byggeriet
• Sengeafsnittene i den sønderjyske psykiatri placeres i nye rammer ved det somatiske sygehus i Aabenraa.

• Byggeriet bliver på ca. 20.000 m².

• Sygehuset ventes at huse 1.700 årlige indlæggelser samt ambulant behandling af 700 patienter.

• Byggeprojektet vil koste ca. 450 mio. kroner.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093