23948sdkhjf

Markant startskud for ny bydel på Horsens Havn

Torntoft & Mortensen har igangsat nedbrydningen af Nopa og den tilhørende miljøoprensning af grunden på Horsens Havn

Jernlageret på Nordhavnen i Horsens udvikles til en ny attraktiv bydel med 70.000 m2 nye etagemeter til almene og private boliger, liberalt erhverv og handel på kanten mellem Horsens Fjord og byen.

Torntoft & Mortensen har vundet byggeretten og udvikler i samarbejde med Rum og Cowi planen for det nye byområde, der vil være præget af nærheden til vandet, og blandt andet omfatter etablering af en ny havnekanal, promenadeanlæg og integreret højvandssikring, infrastruktur og offentlige, rekreative byrum.

Bydelen vil bestå af forskelligartede bebyggelser med særegen identitet og arkitektur af høj kvalitet: Karréen, Kanalhusene, Havnehusene og Pynten.

Jernlageret er det første store skridt i byudviklingen på Nordhavnen.

- Hele visionen for vores havn er at skabe det gode liv for alle vores borgere - gennem mangfoldighed i boliger, erhverv, service, butikker, rekreative områder og oplevelsespladser. Og dette projekt lever til fulde op til byrådets overordnede målsætning, nemlig at havnen skal tilbage til byen og byen tilbage til Havnen, siger Peter Sørensen, Borgmester i Horsens Kommune.

Binder by og havn sammen
I tæt samarbejde med Horsens Kommune og Green Sustainable Landscape udvikler T&M og Rum attraktive byrum med tæt kontakt til vandet.

Et 15 meter bredt promenadeanlæg vil forbinde den indre havn og byen med Jernlageret og de fremtidige udviklingsarealer på Havneøen. På promenaden bevæger man sig på kanten af det store havnerum. Skala og detaljering af promenaden forholder sig til den historisk industriprægede havn.

Havnepladsen udgør ’hjertet’ i Jernlageret, som kobler havnekanalen med havnebassinet. Havnepladsens belægninger trappes ned i vandet og giver mulighed for at komme i helt tæt kontakt med vandet.

Gaderummene vil generelt fremstå grønne med større træer og kantstensparkering, som giver liv til gadebilledet.

- Det er visionen, at projektet formår at frisætte flest mulige af vandets potentialer ved, at der arbejdes med vandet som et gennemgående element på flere niveauer og flere skalaer, siger Claus Jensen, partner i Rum.

Klar til bebyggelse i påsken
Virksomheden Nopa, der er nordens største producent inde for produkter til rengøring, vaskemidler, opvaskemidler og personlig pleje, har ligget på havnen i Horsens i mere end 40 år og udgjort en arbejdsplads for op imod 35 medarbejdere. Nu er det endegyldigt slut og virksomhedens produktion er blevet samlet på hovedsædet i Hobro.

De sidste rester af Nopa nedbrydes efter planen hen over vinteren og grunden vil således stå klar til bebyggelse straks efter påsken 2018.

- Jeg ser med stor forventning frem til, at vi kommer til at bidrage med nye boliger og en stor dagligvarebutik som startskuddet på skabelsen af en fantastisk ny bydel på havnen, siger Ole Mortensen fra Torntoft & Mortensen.

Torntoft & Mortensen opfører byggeriet af Karréen for Andelsboligforeningen Odinsgaard.

Med Karréen skabes der 157 moderne familieboliger samt dagligvarebutik på én af Horsens bedste beliggenheder i havneområdet Jernlageret. Lejlighederne med stor variation i boligstørrelse fra 65 – 115 m2 vil være kendetegnet af store altaner, hvor næsten alle har havudsigt samt attraktive ude- og opholdsarealer.

Multianvendelige udearealer
Arkitekturen i byggeriet bryder den store karré op i mindre enheder for bedre at møde skalaen i den eksisterende by. Til at opnå dette indtryk springer bebyggelsen i både højde og facade, ligesom både farve- og facademateriale varierer.

Fra det semiprivate gårdmiljø, har Karréen tæt kontakt til havnens pladser og promenaden, som er et multianvendeligt udeareal, hvor beboerne kan nyde udsigten og komme i tæt kontakt med vandet.

At det er området tættest ved byen, der er påbegyndt som det første, er ikke nogen tilfældighed. Ved at starte havnebyggeriet mod byen i stedet for langs vandet, skabes der en mere naturlig kobling fra den nye bydel til midtbyen og samtidig undgår man bebyggelse, som i kortere eller længere tid ligger adskilt fra byen i form af henlagte havnearealer.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078