23948sdkhjf

Danske grossister har det fortsat svært

Mens vores nabolande så småt har fået bugt med krisen kæmper engrosvirksomheder i Danmark forsat for at holde skindet på næsen.
Antallet af konkurser er helt i top hos de danske engrosvirksomheder sammenlignet med nabolande som Norge, Sverige og Holland.

Det giver anledning til bekymring hos DI Handel, hvor branchedirektør Lars William Wesch konstaterer, at det endnu er for tidligt at vinke farvel til krisen:

- Det er noget ildevarslende. Selv om handelsbranchen har noteret en svag fremgang i omsætningen, oplever vi fortsat mange lukninger. Konkurserne blandt danske grossister ligger – trods bedre tider – fortsat på et alarmerende højt niveau. Imens går det markant bedre i bl.a. Sverige, fortæller han.

Kreditforsikring vanskeligt i Danmark
Lars William Wesch vurderer, at det bl.a. er forsikringsvanskeligheder, der er med til at gøre det svært for danske grossister og deres kunder.

Grossisterne lider under, at deres kunder, eksempelvis mindre håndværksvirksomheder, ikke kan blive kreditforsikret. Dermed må flere kunder fravælges, og i takt med at kundeporteføljen svinder ind, reduceres ens egne muligheder for kredit og låneadgang:

- På hjemmemarkedet er det blevet vanskeligere at opnå en kreditforsikring, og det gør det svært for især mindre virksomheder at drive forretning. Når det gælder eksportmarkedet har regeringen dog etableret en genforsikringsordning, hvilket naturligvis også kommer en del handelsvirksomheder til gavn direkte eller indirekte, lyder det fra branchedirektøren.

Flere lukninger kan være på vej
Grossistens udfordring er ofte, at man fungerer lidt som en bank. Man køber ind hos en producent og skal sælge varerne videre til en kunde.

Derfor ender man tit med at blive presset lidt fra begge sider. Man skal hente betalingen hjem og må ofte forhandle med kunden om forlængede kredittider.

- Naturligvis er der brancher, hvor det går fremad. Men engros- og distributionsbranchen er præget af benhård konkurrence kombineret med fortsat afmatning i store dele af kundemassen, fx byggeri og håndværk. Derfor er der risiko for flere lukninger – ikke mindst i den store underskov af handelsvirksomheder, slutter Lars William Wesch.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11