23948sdkhjf

Brolæggere knokler for at få indgangen til slotskirke klar

Brolæggerarbejdet foran Christiansborg Slotskirke er færdigt før prinsens bisættelse tirsdag.

Brolæggere og andre håndværkere arbejder på højtryk for at få indgangen til Christiansborg Slotskirke klar, når prins Henrik 20. februar bisættes.

Det oplyser Slots- og Kulturstyrelsen, som mandag fik besked på, at området skulle klargøres.

Christiansborg Slotsplads er en byggeplads, fordi store granitblokke mod Slotspladsen skal erstattes af granitkugler.

Adgangen til slotskirken forbedres ved at lægge brosten, køre skurvogne bort og spule trapperne op til indgangsdøren. Arbejdet ventes færdig fredag, oplyser Slots- og Kulturstyrelsen.

Fra lørdag ligger prins Henrik på castrum doloris - smertens leje - i slotskirken. Her kan danskere i tre dage sige farvel til prinsen inden bisættelsen tirsdag.

Kongehuset har tidligere oplyst, at bisættelsen bliver en lille og privat ceremoni.

Granitkuglerne med 112 centimeter i diameter skal senere opstilles fra slotskirken til indgangen til Rigsdagsgården foran Folketingets hovedindgang.

Folketinget blev sikret efter Anders Breiviks angreb i Oslo med en bombe mod regeringskvarteret samt likvideringer af adskillige unge på en socialdemokratisk ungdomslejr på øen Utøya.

Granitkuglerne skal forhindre, at biler uden lovligt ærinde kan køre tæt på Christiansborg. De suppleres af pullerter, som styres af adgangskort til politikere og andre, der arbejder i Folketinget.

I 2016 godkendte Folketinget planen for permanent sikring af Christiansborg med Slots- og Kulturstyrelsen samt Københavns Kommune. Planen er tænkt sammen med slottets arkitektur, slotspladsen og byområdet i nærheden.

Slotspladsen har en lang forhistorie som samlingspunkt. Derfor bevares pladsen som et folkeligt mødested for demonstrationer og andre begivenheder.

Granitkuglerne vil stå i et udbrudt cirkelslag. Kuglerne hugges i lys, nordisk granit ligesom Christiansborgs facade.

/ritzau/

Kilde: /ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11