23948sdkhjf

Forskere: Byggetræ kan blive stærkt som stål

Amerikanske forskere ved University of Maryland (UMD) har skabt en kemisk behandling, som 12-dobler styrken af træ.

Det skriver universitetets nyhedsmedie UMD Right Now.

Først fjerner man makromolekylet lignin i et kemisk bad. Bagefter varmepresses det behandlede træ ved 65 grader i ét døgn.

Varmebehandlingen komprimerer sukkerstoffet cellulose og gør træet jævnt og fri for huller og sprækker.

Den sidste proces, der behøves, er at dække fladerne med maling. Metoden gør træet fem gange tyndere. Men 12 gange stærkere og 10 gange hårdere, og derfor tror forskerne bag, at det styrkede træ vil kunne konkurrere på markedet med et materiale som det 6 gange tungere stål.

Egenskaberne minder om kulfiber - men styrket træ er billigere at producere, anfører forskerholdet.

- Det er både stærkt og hårdt, og den kombination findes normalt ikke i naturen, siger Teng Li, som er en del af forskerholdet.

Dermed tror forskerholdet, at metoden kan blive relevant til alle formål, hvor man i dag bruger stål. Opdagelsen roses af flere internationale forskere.

Blandt andre Orlando J. Rojas, der er professor ved Aalto-Universitetet i Esbo i den store trænation Finland.

Cellulosens betydning for træets hårdhed har længe været kendt. Orlando J. Rojas mener mener, at ligninens betydning for træets tilstand og muligheden for at arbejde med ligninen er en enestående opdagelse.

Der er én detalje, som lyder mindre lysegrøn: Metoden er langt mere energikrævende end almindelige former for træbearbejdning.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078