23948sdkhjf

MT Højgaard skal energirenovere 256 lejligheder

Isolering, solceller og jordvarme skal sørge for, at ni boligblokke i Brabrand kan reducere sit energiforbrug med 80 %. MT Højgaard har vundet opgaven til ca. 160 mio. kroner.
I Brabrand vest for Århus skal ni boligblokke fra 1960’erme med i alt 256 lejligheder renoveres, så de lever op til de kommende krav for lavenergibygninger klasse 2015.

Projektet omfatter facaderenovering, altanudvidelser samt en energioptimering. Beregninger viser, at beboerne kan se frem til en samlet reduktion i energibehovet på 80 %. Desuden vil man formentlig kunne lukke helt for fjernvarmen.

Markant og fremsynet
Bygherre er Brabrand Boligforening, og her forventer man, at en god del af udgifterne til den omfattende renovering kan hentes hjem over de kommende besparelser på el og varme:

- Det er langt mere markant og fremsynet end nogen renovering, der tidligere er set i Danmark. Med det projekt får vi bragt de gamle boligblokke langt forud for de mål, som både Folketinget og Århus Kommune stiller til energirigtigt byggeri, siger direktør Torben Overgaard fra Brabrand Boligforening.

Alle altaner bliver knap en meter dybere og bliver lukket med skydedøre af glas, så de kan indgå som en del af lejligheden. Der bliver etableret ny ventilation samt maksimal isolering af facade, vinduer og tag. Blokkene udstyres også med mere end 1.000 m² solceller på taget.

Brønde på 150-200 meter til jordvarme
En markant del af projektet er desuden at forsyne boligerne med jordvarme. Der er dog ikke plads på arealerne uden om blokkene til at anlægge vandret jordvarme i de sædvanlige få meters dybde.

Derfor skal der bores lodrette brønde på mellem 150 og 200 meter og hentes jordvarme op fra dybet. Det er første gang, at en sådan løsning skal afprøves i så stor skala herhjemme, og i første omgang forsøger man sig med en enkelt brønd i løbet af vinteren:

- Hvis det går, som det skal, så etablerer vi lodrette jordvarmeanlæg til alle ni blokke, siger projektchef Bjarne Kamp fra MT Højgaard.

Renoveringen af de ni blokke begynder i foråret 2011, og de sidste lejligheder skal stå færdige i maj 2013.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093