23948sdkhjf

Milliardbyggeri med kunstig skibakke

Med et særdeles spektakulært forslag har tegnestuen BIG netop vundet konkurrencen om Amagerforbrændings 3,5 mia. kroner dyre byggeprojekt.
Det bliver arkitektfirmaet BIG, der skal stå for Amagerforbrændings nye affaldsbehandlingscenter.

Det stod klart tirsdag, da en enig dommerkomite udpegede forslaget fra Bjarke Ingels’ tegnestue som vinder foran 35 andre danske og internationale arkitektfirmaer:

- Det er et fantastisk forslag, og fordi vi bygger stort, er det oplagt at udnytte højden, så det ikke bare bliver en kolos, men gennemtænkt, siger direktør Ulla Röttger fra Amagerforbrændingen og uddyber:

- Vi lever sammen med byen og får her en arkitektur, som understreger netop det – og at vi faktisk leverer noget tilbage til byen, som kan bruges, og som er flot. Man kommer til at kunne løbe på bygningen, cykle på den – ja, stå på ski på den. Der er rigtig mange muligheder, fastslår hun.

Og netop de mange anvendelsesmuligheder har været et centralt aspekt udviklingen af projektet:

- Et fra-affald-til-kraftvarmeværk med en skibakke på taget er et klokkerent eksempel på en by og en bygning, som er både økologisk, økonomisk og socialt bæredygtig, siger arkitekt Bjarke Ingels.

Selve bygningen er 95.000 m2, mens skibakken på taget er 31.000 m2 med løjper i forskellige sværhedsgrader. Adgangen til skibakken sker gennem en glaselevator med frit udsyn til anlæggets indre liv for de nysgerrige. Elevatoren kører op langs skorstenen, der er integreret i husets volumen, til anlæggets højeste punkt på ca 100 meter.

Fakta
• Amagerforbrændings nye anlæg er budgetteret til 3,5 mia. kroner.

• Første spadestik bliver taget i foråret 2012, og anlægget skal efter planen stå færdigt i foråret 2016

• Det nye anlæg vil give 20 % mere energi pr. ton affald og kommer dermed til at bidrage med en årlig CO2-reduktion på 50-60.000 ton.


Læs mere om: big
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.116