23948sdkhjf

Eventyret om Snehvide og de syv små dværge ender her

Brønderslev Forsyning kunne have kørt på sit eksisterende anlæg længe endnu – men grundbeløbets bortfald har tvunget selskabet ud i en investering af de helt store.

Det nye 330 millioner kroner dyre anlæg, som om føje tid skal levere både varme og strøm til Brønderslev by, erstatter et ganske velfungerende værk.

Info

Værket indvies mandag den 19. marts 2018 af blandt andre energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt og skatteminister Karsten Lauritzen.

Det eksisterende værk er faktisk så velfungerende, at forsyningsselskabet sagtens kunne være forsat med at producere på sin 20 MW- elkedel og de syv naturgasmotorer, der af en munter forsyningsmedarbejder er blevet døbt Snehvide og de syv små dværge.

Men grundbeløbets bortfald har sat en stopper for det eventyr.

- Vi har vidst længe, at grundbeløbet ville bortfalde, og så kan man gøre to ting. Forvente at nogen kommer og løser det for en, eller man kan gøre noget selv, siger Poul Vestergaard, varmechef hos Brønderslev Forsyning.

Én vare på hylden
Brønderslev Forsyning har altså valgt det sidste, at gøre noget selv - til trods for at den løsning ligger lidt i den dyre ende.

330 millioner kroner mod de 20-25 millioner kroner, som forsyningen ville stå og mangle om året, hvis man var fortsat med det eksisterende værk efter grundbeløbets ophør.

Men for Poul Vestergaard var det egentligt aldrig en mulighed at fortsætte driften på Snehvide og de syv følgesvende.

- Vi skal kun have en vare på hylden, og det er billig varme. Med det nye værk kan vi holde varmeprisen i ro. Den stiger ikke, men den falder nok heller ikke, siger han.

Snehvide og de syv små dværge tages dog ikke helt ud af ligningen. I fremtiden skal anlægget tilbyde reguleringer ind i elnettet.

Lidt af en attraktion
Det nye anlæg på virksomhedsvej i Brønderslev er allerede, inden det overhovedet er indviet, lidt af en attraktion.

Her kombineres nemlig den koncentrerede solvarme (CSP) og fliskedlerne via et Organic Ranking Cycle-anlæg (ORC) og omsætter energien til både el og fjernvarme.

Anlægget er effektivt  - takket være kombinationen af energiteknologier – og ikke mindst på grund af, at man har suppleret den traditionelle røggaskøling og kondensering med nogle ekstra køletrin med varmepumper. Selve elproduktionenn er baseret på ORC-teknologien, hvor der anvendes oliedamp i stedet for vanddamp til at drive turbinen med.

Anlæggets brug af CSP-solfangere til produktionen af ikke alene varme, men også el, er lidt af et særsyn. CSP-anlægget koncentrerer solens stråler op til 80 gange og opvarmer herved varmetransmissionsolien i rør til 310 grader. Den varme olie sendes til ORC-anlægget, hvor den varme olie omdannes til enten el eller varme.

En god proces
Byggeriet af værket og solfangeranlægget er foregået hen over de seneste par år. Og det er forløbet næsten gnidningsfrit.

- Den dag man ikke bøvler med underleverandører... Det har kostet mange, mange timer, men det har været en god proces, siger Poul Vestergaard, der ganske tydeligt har nydt de mange, mange timer – og bøvlet med underleverandørerne ikke at forglemme.

Ved vejs ende
Den 19. marts 2018 indvier Brønderslev Forsyning sit nye kraftvarmeværk. Det får man hjælp til. Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt kommer og klipper den grønne snor. 

Da jeg taler med varmechef hos Brønderslev Forsyning i februar, er man mere end klar til den store dag. Men man mangler lige lidt fintuning. 

CSP-anlægget har været i drift siden julen 2016. First fire på kedlerne, der er leveret af Euro Therm, er for længst overstået og fuld drift en realitet.

- Vi mangler noget spændingstyring, men vi starter med at producere strøm i næste uge. CSP-anlægget har været pillet ud, men vi er oppe at tracke igen. Rent fysisk er de to anlæg bygget færdige. Vi er færdige med 95 procent af byggeriet, fortæller Poul Vestergaard, da han viser rundt i den nye kedelhal, hvor et halvt dusin håndværkere medio februar pusler med at få de sidste ting på plads.

Kedlerne mangler at få påmonteret de karakteriske rød/orange paneler - og så mangler ORC-anlægget at blive sluttet til.

- Det sker i uge otte, og der kobles CSP-anlægget også på resten af anlægget. Indtil nu har det kørt som en separat unit, der kun har leveret til varmen. Nu kobles det på, så det også kan producere strøm, fortæller Poul Vestergaard.

Brønderslev Forsyning er altså ved at være ved vejs ende, og de 4.600 forbrugere kan nu se frem til at få en lidt grønnere varme i radiatorerne. 

Dette er en forkortet udgave af en artikel, bragt i Magasinet Forsyning, som udgives af Nordiske Medier A/S. Find seneste udgave af magasinet her

Fakta om sol- og biomasseanlægget

  • Dækker op til 90 procent af Brønderslevs energibehov
  • Kan producere 23.000 MWh CO2-neutral el om året svarende til det årlige forbrug i 5.000 danske hjem.
  • Giver en besparelse på 25.000 tons CO2 om året.
  • Består af 40 rækker CSP-solfangere, svarende til fem kilometer med en samlet effekt på 16,6 MW.
  • To fliskedler med en samlet effekt på cirka 2 X 10 MW termisk effekt.
  • Et ORC-anlæg, der kan omsætte 20 MW termisk energi til 4 MW el og 15 MW varme.
  • Et anlæg til køling af røggassen, blandt andet ved hjælp af varmepumper, der giver 6 MW ekstra varme.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.175