23948sdkhjf

Se billederne: Besøgscenter ved Hammershus klar til indvielse

På en skråning over for Nordeuropas største slotsruin, Hammershus, har et nyt besøgscenter lagt sig ind i klipperne. Nu åbnes det for publikum.

Torsdag den 22. marts klokken 13 forestår Kronprinsesse Mary og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen den officielle indvielse af centret, der er resultatet af næsten fem års arbejde.

- Det har været en utrolig spændende opgave, hvor vi har haft en bunden opgave og nogle meget klare linjer. Vi har valgt at tegne et center, hvor vi har brugt nogle eksklusive materialer, der passer til stedet, men samtidig fokuseret på at gøre det indbydende og nede på jorden. Det skal være et sted, hvor alle føler sig velkomne og hvor arkitekturen er til at forstå, fortæller seniorpartner i Arkitema, Poul Schülein.

Bornholmsk egetræ og beton støbt på stedet
Besøgscentret er tænkt som en diskret bygning, der ikke gør meget væsen af sig i forhold til den omkringliggende fredskov og øens mest kendte turistattraktion. Netop kravet om diskretion i forhold til omgivelserne har krævet gennemtænkt arkitektur med høj æstetik fra arkitekterne.

Besøgscentret er udformet med enkle udtryk i høj kvalitet, hvor blandt andet lokalt bornholmsk egetræ fra Rø Plantage har en fremtrædende rolle. Arkitekterne lader egetræsplankerne og det specialdesignede inventar i eg spille op mod yder- og indervægge i rå beton, som støbt på stedet.

Oven over indgår det svævende tag naturligt i det landskabelige stiforløb, og fra terrassen foran centret udløber en bro, der viderefører stiforløbet mod slotsruinen og etablerer yderligere udsigtspunkter i landskabet.

Brugbart tag med unik udsigt
Et af de mest spektakulære elementer i projektet er taget, der er lagt i forlængelse af det bakkede landskab. Dermed kan publikum ikke se besøgscentret, når de bevæger sig hen mod Hammershus. Det giver to umiddelbare fordele for gæsterne. Dels tager bygningen ikke fokus fra hovedattraktionen, og dels bliver taget et naturligt udsigtspunkt med god plads til ophold.

Det er udformet som en slags landskabelig tribune; en offentlig plads, som i sagens natur er tilgængelig året rundt.

- Vi har med et brugbart tag valgt at vægte den landskabelige oplevelse for de besøgende meget højt og underspille bygningens fremtoning, når de ankommer. Taget bliver derfor en naturlig del af det omkringliggende stisystem frem for et forstyrrende element i oplevelsen, forklarer Poul Schülein.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127