23948sdkhjf

Første ordre til nyt MT Højgaard-koncept

Selskabet I/S Spangsberg bliver de første til at investere i en ny staldtype udviklet af MT Højgaard. Stalden ved Skjern bliver på næsten 5.000 m² og kan udvides efter behov.
I mere end tre år har MT Højgaard arbejdet på at udvikle sit bud på fremtidens stalde til kvægbrug og svineproduktion, og nu er den første danske ordre kommet i hus på konceptet.

- Med salget af den første kostald har vi fået det gennembrud, som kun har ladet vente på sig på grund af finanskrisen. Interessen i Danmark og i udlandet for vores nyudviklede staldkoncept har nemlig været stor fra begyndelsen, siger divisionsdirektør Hans Jørgen Pedersen.

Imødekommer stigende miljøkrav
Den nye staldtype er 74 meter i bredden og fyldt med ny teknologi. Omdrejningspunktet for udviklingen har været at skabe det optimale indeklima med høj dyrevelfærd – kombineret med bedre logistik og arbejdsmiljø.

Forsøg udført af Institut for Jordbrugs- og Fødevareinnovation i Aarhus dokumenterer, at staldens integrerede luftrensesystem fjerner mellem 70 og 90 % af ammoniakemissionen. Samtidig er det påvist, at det med et særligt filter er muligt at fjerne halvdelen af lugtgenerne:

- Målet har fra begyndelsen været at skabe fremtidens stalde, som teknologisk er i stand til at imødekomme stadigt stigende miljøkrav med hensyn til udledning af ammoniakdampe og lugt, siger Hans Jørgen Pedersen.

Kortere byggetid
Køberen er I/S Spangsberg, der ejes af brødrene Jakob og Jørgen Spangsberg. Deres nye stald bliver på knap 5.000 m², men den kan udvides, hvis der bliver brug for det:

- Det var vores lokale miljøkonsulent, som anbefalede den nye staldtype. Det integrerede luftskiftesystem og luftrensningen gør stalden fremtidssikret, for lovgivningen vedrørende ammoniakudslip fra landbruget bliver helt sikkert skrappere i fremtiden, siger Jakob Spangsberg.

MT Højgaard oplyser, at det i udviklingen af det nye koncept er lykkedes at afkorte byggetiden, og den nye stald i Skjern tager således blot fem måneder at opføre.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125