23948sdkhjf

Dansk eksport vokser med 73 milliarder

Danmarks Eksportråd opjusterer sine forventninger til eksporten i 2011 og 2012. Dermed er Danmark godt på vej mod at indhente de 100 mia. kroner, der blev tabt under krisen.
Udenrigsministeriets og Eksportrådets nyeste eksportudsigt indikerer, at væksten i 2011 og 2012 bliver en smule afdæmpet i forhold til 2010, hvor stigningen blev 8,4 %.

Fremskrivningen indebærer, at vareeksporten i marts/april 2011 vil nå op over det niveau, som blev opnået før krisen i 2008.

Eksportrådets nyeste beregninger viser, at dansk vareeksport i løbende priser (eksklusive energi, skibe og fly) vil vokse med 7,1 % i 2011 og 7,5 % i 2012. Det svarer til en vækst i 2011 på 34 mia. kroner og i 2012 på 39 mia. kroner.

Svag udvikling i Vesteuropa
Væksten sker på grundlag af en moderat økonomisk vækst i Vesteuropa og en kraftigere økonomisk vækst i USA, Asien og Latinamerika:

- Den globale, finansielle og økonomiske krise har været hård for danske eksportvirksomheder. Ifølge den nye vurdering når vi først førkriseniveauet i forårsmånederne 2011. I de ca. 2½ år, hvor vareeksporten har ligget under førkriseniveauet, har vi mistet ca. 100 mia. kroner i indtægter, svarende til ca. 20 % af eksportværdien i 2008 i forhold til en situation, hvor vareeksporten havde ligget fladt på 2008-niveauet, siger Jacob Warburg, cheføkonom i Udenrigsministeriet og Eksportrådet.

Det er især regioner udenfor for Vesteuropa, som forventes at trække dansk eksport frem.

Kina og Hong Kong rykker
Særlig eksporten til Asien vurderes at vokse kraftigt i de kommende to år, og især eksporten til Kina og Hong Kong ser ud til at få en markant fremgang. Også eksporten til Latinamerika, USA og Rusland vil give betydelige løft i eksporten ifølge den nye eksportudsigt:

- Det er vores store eksportmarkeder i Vesteuropa, som trækker væksten i dansk eksport ned. Det skyldes relativt lave forventninger til den økonomiske vækst i mange europæiske lande, som indebærer, at efterspørgslen på danske varer vil være begrænset i de kommende år. Der er dog undtagelser – særlig Sverige og Polen – ser ud til at kunne trække en vækst over gennemsnittet, vurderer Jacob Warburg.

Det generelle billede er dog, at de største muligheder for kraftig vækst ligger udenfor det europæiske område.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094