23948sdkhjf

Gottlieb Paludan og Urban Design vinder Wienerberger-pris

Siden 2004 har Wienerberger Brick Award været centrum for at hædre teglarkitektur. Prisen, der uddeles hvert andet år, er i år blandt andet givet til Gottlieb Paludan Architects og deres svenske samarbejdspartner Urban Design for det spektakulære projekt Värtaverket.

Det oplyser Gottlieb Paludan på sin hjemmeside.

Om Värtaverket

  • Anlægget er indviet i 2016
  • Det kører på restprodukter fra skov-industrien, såsom grene, flise, trætoppe og kviste
  • Der produceres 750 GWh elektricitet og 1700 GWh varme årligt.
  • Det er nok til at dække forbruget i 190.000 svenske lejligheder

Värtaverket, der ligger centralt ved Stockholms havn, er et af de største biomassefyrede kraftværker i verden. Byggeriet er på 20.000 kvadratmeter, hvoraf en del af anlægget er placeret under terræn. Dette blandt andet af hensyn til det omkringliggende terræn med fredede egetræer og funktion som faunapassage.

Kraftværkets facade er indhyllet i kurvede teglelementer, der refererer til de gamle industribygninger i området. Samtidigt giver teglen, som beklædningsmateriale, det store, tekniske anlæg en varm, rødlig glød. Teglelementerne fungerer som lodrette lameller, der dækker anlæggets ydre og tillader fleksibilitet og foranderlighed i placeringen af de nødvendige åbninger i den bagvedliggende klimaskærm.

Building outside the box
En jury, bestående af fem internationale arkitekter, har valgt at give Värtaverket prisen i kategorien Building outside the box og begrunder hæderen med følgende:

- Det endelige facadeudtryk forbinder det nye kraftværk med de karakteristiske teglbygninger i området. Herudover er den nye facade, frem for alt, et eksempel på en moderne infrastrukturbygning, der passer til traditionen i den nordeuropæiske by.

Värtaverket åbnede i 2017 og er skabt i et samarbejde mellem Gottlieb Paludan Architects og den svenske arkitektvirksomhed Urban Design. Gottlieb Paludan Architects har for sit arbejde med Värtaverket tidligere både modtaget Sveriges store kakkelpris og AAP - The American Architecture Prize.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109