23948sdkhjf

IT-angreb koster Saint-Gobain Distribution millioner

Cyberangreb og en høj grad af digitalisering blev en dyr cocktail for koncernen bag Brødrene Dahl og Optimera

Top- og bundlinje gik hver sin retning hos Saint-Gobain Distribution Denmark sidste år.

Trods overkapacitet og konkurrence på markedet for byggematerialer voksede omsætningen med 0,8 procent hos koncernen, som i Danmark står bag blandt andet Brødrene Dahl, Optimera og Protræ. 

Et cyberangreb, der slog igennem hen over sommeren, kostede dog både omsætning og slog driftsresultatet. Sidstnævnte faldt til 13 millioner kroner i 2017, hele 61 millioner kroner mindre end året før. 

Cyberangreb koster, når en tredjedel sælges på digitalt
- Vi tabte salg og indtjening, og vi havde mange ekstra omkostninger, fordi vores systemer var nede. Vi blev ramt af, at vi har en høj grad af digitalisering med et fuldautomatisk centrallager, siger Administrerende direktør i Saint-Gobain Distribution Denmark, Jesper Faurholdt, til finans.dk. 

Kostede Mærsk millioner
Cyberangrebet, der ramte Sain-Gobain Distribution Denmark i sommeren 2017, satte også store store dele af A.P. Møller - Mærks ud af spillet i en periode.

Rederigiganten har anslået, at prisen blev mellem 1,3 og 2 milliarder kroner.

Ifølge det danske forsvarsministerium stod Rusland bag det ødelæggende cyberangreb.

Store dele af Saint-Gobain Distribution Denmark blev lagt ned i nogle dage. Til gengæld var e-handelsplatformen ramt i tæt ved en måned, en dyr fornøjelse, når det digitale salg udgør en tredjedel. 

Koncernen giver i årsrapporten et bud på, hvordan udviklingen ville være uden cyberangrebet. Omsætningen ville være 2,0 procent – hvilket var i den nedre del af forventningerne - og ikke de faktiske 08, procent.  

Tilbage på vækstsporet
Forventningen til det igangværende regnskabsår er derfor større vækst, og det til trods for at ledelsen stadig fortsat forventer overkapacitet og hård konkurrence på markedet.

I kroner og ører lyder forventningen på en omsætningsvækst i størrelsen 2-3 procent og et resultat før skat i niveauet 80-85 millioner kroner.

Saint-Gobain Distribution Denmark A/S
mio. kr. 2017 2016
Omsætning 4.324 4.289
Resultat af primær drift 13 74
Resultat før skat 47 71
Årets resultat 45 59
Aktiver i alt 2.383 2.331
Egenkapital 794 793
Gns. antal ansatte 1.043 1.026
Regnskabsåret blev afsluttet den 31. december 2017.

Fakta: Saint-Gobain Distribution Denmark
Saint-Gobain Distribution Denmark A/S (SGDD) samler det franske industrikonglemerat Saint-Gobains danske aktiviteter inden for distribution af produkter til bygge- og anlægsbranchen. 

SGDD’s mest kendte brands er vvs-grossisten Brødrene Dahl, byggecenterkæden Optimera og ventilationsproducenten Øland A/S, der alle er samlet under fælles ledelse med adm. direktør Jesper Faurholdt i spidsen.

Brødrene Dahl er grundlagt i 1867 og blev købt af Saint-Gobain i 2004. Brødrene Dahl har 52 butikker over hele landet og to klimacentre i Næstved og Horsens.

Optimera er en kæde af 15 byggemarkeder over hele landet. Kæden begyndte i 1965 som en del af Dalhoff Larsen & Horneman A/S og senere DLH Træ & Byg A/S. I 2008 blev DLH Træ & Byg A/S og XL Byg Hornemann opkøbt af Saint-Gobain, og i januar året efter slog Optimera dørene op for første gang.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11