23948sdkhjf

Lavenergi-boliger glemmer indeklimaet

Forskere har undersøgt otte danske passivhuse, og konklusionen er klar: Iveren efter at spare på energiforbruget er gået ud over indeklimaet.
Siden 2008 har forskere fra Aalborg Universitet (AAU) fulgt og analyseret passivhus-projektet ”Komforthusene”. Nu er de klar med en rapport, der skal anvendes i Erhvervs- og Byggestyrelsens arbejde med energikrav frem mod 2020.

Rapporten er baseret på Aalborg-forskernes analyser af otte huse, og konklusionen er, at iveren efter at spare på energiforbruget er gået ud over indeklimaet:

- Der har været en del fokus på problemer med dårligt indeklima og et væsentligt højere energiforbrug end forventet i de lavenergihuse, der hidtil er opført som forsøgs- og udviklingsprojekter, siger lektor Tine Steen Larsen fra Strategisk Forskningscenter for Energineutralt Byggeri ved AAU.

Hun og resten af forskerholdet anbefaler derfor, at godt indeklima bliver vægtet på lige fod med minimalt energiforbrug i kommende skærpede krav til fremtidens lavenergibyggeri.

Velkendte problemer
Forsøgsprojekter rundt om i landet har givet blandede erfaringer med lavenergibyggerier, men Tine Steen Larsen understreger, at de konstaterede indeklimaproblemer også findes i andre og ældre byggerier. Nogle af problemerne bliver bare tydeligere på grund af lavenergihusenes specielle konstruktion:

- Fx er problematikken med overophedning velkendt fra tidligere, men problemet bliver tydeligere i lavenergibyggeriet, fordi boligen meget hurtigt bliver varm, forklarer hun.

Så selv om der er tænkt over mange detaljer og gode løsninger i boligerne, er der altså alligevel efterfølgende opstået problemer. Derfor har forskerne arbejdet på at analysere sig frem til, hvordan problemerne kan fjernes eller i hvert fald reduceres kraftigt til glæde for fremtidigt lavenergibyggeri.

Må aldrig indskrænke beboernes personlige komfort
Forskernes erfaringer viser desuden, at brugernes individuelle adfærd har kæmpe betydning for energiforbruget i boligen.

Målinger af energiforbruget i helt identiske boliger viser således ofte en variation på helt op til 300-400 %. Det er et problem, for der skal helst være plads til alle typer adfærd i fremtidens lavenergihuse:

- Det bør diskuteres, om det skal være nødvendigt med en ændret adfærd for at bo i et lavenergihus. Beboere uden en ’energivenlig’ adfærd skal også kunne bo i lavenergihuse uden at det føles som en begrænsning i deres adfærd. Der bør derfor aldrig indskrænkes i beboernes personlige komfort. Hvis det bliver nødvendigt, vil lavenergikonceptet ikke kunne opnå succes, konkluderer Tine Steen Larsen.

Læs hele rapporten på www.aau.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093