23948sdkhjf

Dansk aftryk på nyt finsk byggesystem

Bjarke Ingels Group er med på det team, der netop har vundet konkurrencen om et nyt byggesystem til træhuse. Konceptet skal nu afprøves i et 15.000 m² stort pilotprojekt.
Blandt 26 internationale forslag har BIG netop sikret sig en delt førsteplads i den inviterede konkurrence, E2, der er udskrevet med henblik på at finde en konceptuel arkitektonisk løsning til præfabrikerede etagehuse af træ.

Udover BIG består det vindende team af schweiziske Pirmin Jung, finske AOA Anttinen Oiva Architects samt Vahanen Engineers og Stora Enso, ligeledes fra Finland.

Vinderforslaget ”PUU-BO” skal nu opføres som et pilotprojekt i Kouvola, hvor det skal tjene som et eksempel på bæredygtige, fleksible og lokalt tilpasningsdygtige etageboliger.

Ikke kun til boliger
Finland er kendt vidt og bredt for sin træproduktion, men etagebyggerier med bærende konstruktioner af træ udgør dog i dag en lille del af landets samlede byggeindustri.

Med det 15.000 m² store pilotprojekt i Kouvola er målet, at træ i højere grad kan vinde indpas som byggemateriale i fremtiden.

Ifølge partner Thomas Christoffersen fra BIG er vinderprojektets præfabrikerede byggesystem en omfattende, fleksibel og materialemæssigt effektiv løsning. Systemet kan tilpasses flere bygningstypologier og åbner dermed op for anvendelse af trækonstruktioner i mere og andet end boliger:

- BIGs udgangspunkt var at designe et system der kan anvendes bredt i byggeindustrien. Frem for at udvikle et system som er baseret på nuværende krav og kriterier, har vi designet et system, der er så fleksibelt at det kan anvendes til flere forskellige typologier og funktioner, samt imødekomme de stigende miljømæssige krav nu og i fremtiden, forklarer han.

Et mix af typologier
Det otte etager høje pilotprojekt skal opføres på en grund med udsigt til grønne arealer og en flod. Bebyggelsens volumen er tilpasset fra begge sider for at integrere park og parkering. Huset følger landskabet, hvorigennem der skabes semi-private områder med direkte forbindelse til parken.

Etagerne med den bedste udsigt har flest boliger samt adgang til taget, mens boligkompleksets nederste etager giver adgang direkte til private haver på begge sider af huset.

BIGs forslag kombinerer forskellige boligtypologier – fra et 8-etagers boligbyggeri til rækkehuse med delte gårdhaver. En sti langs begge sider af bygningen forbinder de private haver med parkering og park. Stien smelter ind i områdets eksisterende stisystem og integrerer bygningen med floden, byen og parken. Desuden er sports- og legepladser samt en lokal sauna tænkt ind i projektet for at skabe liv på grunden.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094