23948sdkhjf

Nyudnævnt professor skal gøre bygninger sundere

Som nyudnævnt professor ved Statens Byggeforskningsinstitut får Lars Gunnarsen til opgave at dokumentere konsekvenserne af dårligt indeklima.
Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet har 1. april 2011 udnævnt civilingeniør, ph.d. Lars Gunnarsen til professor MSO på forskningsområdet ’sundhed i bygninger’.

Det nye professorat handler om, hvordan mennesker oplever og påvirkes af sammenspillet mellem luftkvalitet og byggematerialer samt andre kilder til usundt indeklima, bl.a. fugt, skimmel, partikler, kemiske afgasninger og radon:

- Baggrunden for at styrke forskningsområdet med et professorat er behovet for i større omfang at dokumentere og tydeliggøre både konsekvenserne af et dårligt indeklima og fordelene ved at investere i et sundt indeklima over for beslutningstagerne i byggeriet, siger forskningschef Niels-Jørgen Aagaard fra SBi.

I samarbejde med den byggetekniske forskning får Lars Gunnarsen nu til opgave at opbygge et slagkraftigt og internationalt orienteret forskningsmiljø, der kan udvikle og dokumentere løsninger, som styrker bygningsbrugernes sundhed og komfort.

Påviste skimmelsvamp i danske boliger
Lars Gunnarsen har været ansat ved SBi siden 1990, hvor hans fokus på sunde bygninger har ført til en omfattende og original videnskabelig produktion på internationalt niveau.

Omdrejningspunktet i Lars Gunnarsens forskning har været, hvordan vi oplever og påvirkes af samspillet mellem luftkvalitet og byggematerialer. Resultaterne har dannet baggrund for myndighedsrådgivning, der efterfølgende er udmøntet i veldokumenterede opstramninger af byggereglerne.

I 1998 dokumenterede han gennem et stort internationalt forskningsprogram, at der var synlig skimmelsvamp i hver ottende danske lejebolig. Siden har afhjælpning af fugtproblemer og skimmelvækst i bygninger været et presserende emne i byggeforskningen.

Samarbejde med Center for Indeklima og Sundhed i Boliger
På den internationale scene har Lars Gunnarsen gjort sig bemærket gennem et forskningsprojekt, hvor han sammen med medicinere påviste, at partikelfiltre i boliger hos ældre beboere kan have gavnlig effekt på sundheden.

Allerede efter to døgn med filtrene kunne man se forbedring af elasticiteten i beboernes blodårer. Og netop denne elasticitet spiller en væsentlig rolle for at forhindre udvikling af hjerte-kar-sygdomme, der forårsager flest dødsfald i Danmark.

Disse overbevisende resultater arbejder Lars Gunnarsen videre med lige for tiden i regi af Center for Indeklima og Sundhed i Boliger (CISBO), som er finansieret af Realdania.

I anledning af Lars Gunnarsens professorat holder han en tiltrædelsesforelæsning med titlen ”Menneskers behov i indeklimaet” torsdag 19. maj kl.15.00 på SBi.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.1