23948sdkhjf

Portland laver kridtgrav om til søpark

Aktivitetsniveauet er i disse måneder højere end normalt ved Aalborg Portlands kridtgrav i Aalborg-området Rørdal. Ikke fordi der er større indvinding af kridt end normalt, men på grund af retablering af kridtgraven, som cementproducenten satte gang i tilbage i 2014.

Det sker som et led i den efterbehandlingsplan, der skal udvikle kridtgraven til et rekreativt område kaldet Portland Søpark. I fremtiden skal der være plads til fritids- og sportsaktiviteter til lands og til vands.

Aalborg Portland ejer i dag 1.200 hektar land i Rørdal-området, hvoraf hele 1.010 hektar omfatter søer, skove, enge, strandsumpe samt brak- og landbrugsarealer.

Tredje etape af retablering
Retableringen af kridtgraven foregår i etaper, og Aalborg Portland tog for nyligt hul på tredje etape, som omfatter etableringen af terrasser i kridtgraven. Terrasserne skal fremme øget biodiversitet og et mere fremkommeligt terræn for dyr og mennesker. Desuden kan terrasserne bruges til aktiviteter som løb og hanggliding, ligesom man har etablering af stiforløb og opholdspladser i tankerne. 

- Vi er over de seneste måneder gået ind i den fase, hvor vi for alvor støber fundamentet til det, som i fremtiden skal sikre et bynært rekreativt område med en høj biodiversitet, grønne bakkede områder samt stejle blottede skråninger, hvor både mennesker og dyr har mulighed for at færdes i et varieret terræn. Derfor har der også været en øget aktivitet mellem fabrikken og kridtgraven, idet vi fragter materiale ud til opbygningen af terrasserne, siger direktør Michael Lundgaard Thomsen. 

Til opbygning af voldene og terrasserne genanvendes materialet mikrofiller, der er et restprodukt fra Aalborg Portlands egen cementproduktion, og som derved erstatter anvendelsen af jomfruelige materialer. Mikrofilleren befugtes i forbindelse med udlægningen og bliver efterfølgende afdækket og beplantet.

Aalborg Portland har foreløbigt tilladelse til at indvinde kridt i Rørdal-området inden for det nuværende råstofgraveområde i Råstofplanen for Region Nordjylland frem til 2052. Aalborg Portland arbejder dog på en plan, hvor dele af kridtgraven kan frigives tidligere.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.098