23948sdkhjf

Vinderen af Dansk Stålpris 2018 er…

Københavns nye center for arkitektur, design og andre gode ideer, Blox, er genstand for årets Danske Stålpris. Prisen tilfalder ingeniørfirmaet Cowi, det hollandske arkitektfirma OMA, stålentreprenøren CSK og bygherren Realdania By & Byg for deres samarbejde.

Vinderprojektet danner rammen om blandt andet Dansk Arkitektur Center, udstillingslokaler og et tværfagligt innovationsmiljø for bæredygtig udvikling. Derudover indeholder bygningen en café, boghandel, restaurant, fitnesscenter, legeplads samt lejligheder på de to øverste etager og et parkeringsanlæg under terræn.

Den komplekse stålkonstruktion har i øvrigt været afgørende for at kunne gøre Blox til en fleksibel, rummelig og transparent bygning, forklarer Peter Fangel Poulsen, projektchef på Blox i Realdania By & Byg.

Dansk Stålpris

Dansk Stålpris uddeles ved Dansk Ståldag hvert andet år, første gang i 2014.

Den Blå Planet og Søfartsmuseet i Helsingør var vinderprojekter i henholdsvis 2014 og 2016.

Dansk Stålpris lægger vægt på et enestående design i stål, der fremhæver de mange fordele ved brug af stålkonstruktioner i byggeriet, produktionen, for økonomien og arkitekturen for de indstillede projekter. Objektet skal være placeret i Danmark og projektet enten designet, projekteret eller produceret i Danmark.

Prisen tildeles ejeren, arkitekten, ingeniøren og stålentreprenøren af et enestående projekt med markant dansk islæt, for at agte deres samarbejde og kvaliteten af deres arbejde.

Dommerkomiteen består af:Michael Krarup, Gottlieb Paludan Architects, Peter Leuchsenring, Peter Leuchsenring Arkitektfirma, Henrik Polk, Cowi, Thomas Hansen, Niras, Alex Mørch-Petersen, ArcelorMittal og Søren Hestbæk, DS Stålkonstruktion.

Med sine mange blokke bygget ovenpå hinanden gør det bygningen meget kompleks og udførelsen meget kompliceret. Udelukkende ved at anvende stål som bærende konstruktionsmateriale har det alligevel været muligt at opføre byggeriet.

I alt er brugt 4.500 tons stål i form af bærende stålkonstruktioner, som består af både søjler, bjælker og gitre med et spænd på op til 30 meter. Tolerancerne har været uhyre små, men med en omfattende planlægning og brug af digitale BIM-modeller har montagen været forbavsende problemfri, påpeger dommerkomiteen blandt andet i sin begrundelse.

Videre fremhæver dommerkomiteen, at kompleksiteten har krævet betydelig dygtighed fra entreprenørvirksomhedens Züblins og CSK’s side.

- Vi stolte over tilliden til, at vi kunne løse en ret så krævende opgave i hjertet af København. Men vi har altså meget erfarne folk til sådan et projekt, siger projektdirektør Steen K. Bojesen, CSK Stålindustri, og fortsætter:

- Fra vores fabrikker i Thisted og Letland har vi fragtet bjælke- og gitterkonstruktioner på op til 160 tons stykket til byggepladsen, hvor det hele er blevet svejset sammen og sat op. Og det med en tolerance på under tre centimeter.

Medvirkende til at CSK Stålindustri vandt stålentreprisen er, at man i forvejen havde erfaringer fra opførelsen af det københavnske skuespilhus, som også er placeret ud til havnen. Steen K. Bojesen tilføjer:

- I tilgift fik vi også entreprisen på levering og opsætning af trapper med alt tilbehør, da vi er landets eneste virksomhed, der både producerer og monterer begge dele.

Hos hovedentreprenøren Züblin er man stolte over prisen.

- Blox er et spektakulært projekt, der har krævet en ekstra indsats af alle parter, fortæller Brynjolf Jørgensen, der er senior projektleder hos Züblin. Han fortætter:

- Projektet er meget innovativt og har været med til at udvikle brugen af digitale BIM-modeller. Stål og beton er modelleret i 3D, hvilket har optimeret både planlægning og udførelse af det komplekse byggeri. De store stålkonstruktioner er monteret henover en ringvej, hvor 25.000 biler passerede hver dag – imens byggeriet stod på. Det har krævet en imponerende koordinering fra alle involverede parter.

- Vi prøver at vise nye veje med vores byggerier i Realdania By og Byg, og på Blox er stålløsningen godt tænkt og udført i samarbejde med rådgiverne og entreprenørerne, og vi er stolte over at få stålprisen sammen, siger Peter Fangel Poulsen, projektchef på Blox i Realdania By & Byg.

Jørn Nielsen, sekretariatschef i Dansk Stålinstitut, der står bag prisen, udtrykker tilfredshed:

- Betingelserne for byggeriet har stillet meget store krav til både konstruktioner og koordinering parterne imellem. Med valget af Blox er såvel kreativ og enestående arkitektonisk brug af stål som forbilledligt samarbejde mellem arkitekt, entreprenør og stålleverandør tilstede. Det er netop, hvad Dansk Stålpris er indstiftet for at hædre og tilskynde til, påpeger Jørn Nielsen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094