23948sdkhjf

MgO-sag rammer MT Højgaard hårdt i 3. kvartal

MT Højgaard-koncernen nedjusterer for tredje gang i år. Nu forventer koncernen et driftsunderskud på over en halv mia. kr.

Bygge- og anlægskoncernen MT Højgaard står med et dundrende underskud på over en halv mia. kr. efter årets første ni måneder, fremgår det af den netop offentliggjorte kvartalsrapport.

Underskuddet kommer ikke som et lyn fra en klar himmel, da koncernen allerede i september kraftigt nedjusterede sine forventninger til året på grund af en tabt voldgiftssag om brug af MgO-plader.

Men underskuddet er vokset yderligere efter 3. kvartal, og nu forventer koncernen at komme ud med et driftsunderskud på 550 mio. kr. for hele 2018.

"Efter den yderligere nedskrivning på et større anlægsprojekt samt et revideret skøn over indtjeningspotentialet i fjerde kvartal forventes nu et nulresultat for fjerde kvartal. Som konsekvens heraf reduceres forventningen til årets resultat af primær drift (ebit) til et underskud omkring 550 mio. kr. mod tidligere et underskud omkring 400 mio. kr.," står der i kvartalsrapporten.

MT Højgaard A/S - efter Q3
mio. kr. 2018 2017
Nettoomsætning 4.826 5.587
Resultat af primær drift -548 -19
Resultat før skat -556 -28
Periodens resultat -623 -61
Balancesum 3.629 3.949
Egenkapital 251 904
Ordrebeholdning 8.985 6.963
Regnskabsåret dækker perioden 1. januar 2018 - 30. september 2018.

Tredje nedjustering
Det er tredje gang i år, at der bliver skruet ned for blusset. Da 2017-regnskabet blev offentliggjort lød prognosen for driftsresultatet på et overskud på 140-180 mio. kr., men nedskrivninger i begyndelsen af året på særligt et større anlægsprojekt og enkelte andre projekter var så store, at det ikke blev vurderet som realistisk.

Derfor nedjusterede koncernen til 0-50 mio. kr., kort før resultaterne for 2. kvartal blev fremlagt.

Herefter fulgte en større nedjustering, som den nye adm. direktør Anders Heine Jensen, der tiltrådte som topchef den 1. november, omtaler i en kommentar til kvartalsrapporten.

"Vi måtte i september foretage en voldsom nedjustering af forventningerne til året efter en overraskende voldgiftskendelse, som markant ændrede tidligere retspraksis i MgO-vindpladesagerne og tvang os til at lave betydelige hensættelser," skriver han.

Anders Heine Jensen har erstattet Torben Biilmann, der blev opsagt i august efter de skuffende resultater.

Flere MgO-sager venter
Kendelsen i den omtalte MgO-sag blev, at datterselskabet Enemærke & Petersen blev dømt til at betale små 3 mio. kr. for at have anvendt skadelige MgO-plader på rækkehusbyggerier i 2013 og 2014.

Beløbet i sig selv er beskedent, men kendelsen kan danne præcedens i en lang række af verserende tvister om ansvaret for brug af MgO-vindspærreplader, som MT Højgaard-koncernen har sin del af.

Koncernen mener i hvert fald, at risikoen er der og valgte i september at samle det forventede udkom af tvisterne i én stor hensættelse, der betød, at det forventede driftsresultat blev nedjusteret fra 0-50 mio. kr. til et underskud på 400-450 mio. kr.

Og nu er det beløb altså nedjusterede yderligere til et underskud på 550 mio. kr., blandt andet på grund af problemer med et større anlægsprojekt, der også spøgede tidligere på året.

Omsætningen er der ikke rykket ved. MT Højgaard fastholder, at koncernen forventer at nå en omsætning på 6,8 mia. kr. i 2018, hvilket er noget mindre end nettoomsætningen på 7,6 mia. kr. i 2017.

Til gengæld er der udsigt til stigende aktivitet næste år. I øjeblikket har koncernen en ordrebeholdning på 9 mia. kr. mod 7 mia. kr. samme tidspunkt sidste år.

Skal have styr på projekter
Anders Heine Jensen adresserer nogle af de udfordringer, som koncernen står med, i kvartalsrapporten.

"Nedskrivninger på projekter i MT Højgaard er og bliver den vigtigste årsag til koncernens finansielle situation. Det er et område, vi skal have styr på! Det kræver en ny og anderledes måde at tænke risikostyring i hverdagen, både ved identificering af mulige og betydelige risici og ved resolut handling, hvis der alligevel opstår problemer med projekterne," lyder det fra den nye topchef, som bemærker, at selvom tidligere ledelser har taget udfordringen op, så har "tiltagene ikke har virket godt nok".

Han varsler blandt andet, at forretningen skal fokuseres på segmenter med fornuftige dækningsbidrag, mens aktiviteter, der "ikke er kerneforretning og ikke bidrager til sammenhængen i koncernen, vil løbende blive afhændet eller afviklet".

Fusion rykker nærmere
Torsdag eftermiddag blev det samtidig med kvartalsrapporten meddelt, at fusionsplanerne mellem holdingselskaberne Monberg & Thorsen og Højgaard Holding er blevet godkendt af Erhvervsstyrelsen, og arbejdet med fusionen vil derfor fortsætte i 2019. Begge ejere har desuden valgt at eftergive et lån på 150 mio. kr. til entreprenørkoncernen.

"Såfremt en fusion mellem Højgaard Holding A/S og Monberg & Thorsen A/S realiseres ved generalforsamlinger i foråret 2019, vil der blive arbejdet på yderligere at styrke kapitalgrundlaget i MT Højgaard A/S", står der i en fondsbørsmeddelelse.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125