23948sdkhjf

NCC tester præfabrikeret system i Ørestad Syd

138 præfabrikerede installationsskakte installeres i 114 plejeboliger i den københavnske Ørestad.
Tilbage i oktober 2010 tog NCC hul på opførelsen af 114 nye plejeboliger i Ørestad Syd. Kunden er boligselskabet KAB, som i foråret 2012 kan tage i alt 10.000 m² i brug.

Byggeriet er specielt, fordi NCC for første gang anvender præfabrikerede installationsskakte i stor målestok. Installationen af de i alt 138 skakte blev indledt i begyndelsen af marts.

’Plug and Play’-løsning
Den præfabrikerede installationsskakt er udviklet af NCC i samarbejde med DTU og Byggeriets Innovation. Konceptet er enkelt: Alle installationer – fx rør til brugsvand, afløb, varme, ventilation, el og gas – samles i én konfigurerbar skakt.

Med konceptet flyttes mange arbejdsprocesser fra byggepladsen til industriel produktion, og ifølge NCC sparer det både mandetimer ved en væsentligt reduceret byggeperiode. Endvidere sikrer konceptet ensartet kvalitet og en efterfølgende høj driftsikkerhed af installationerne:

- Skakten er en ’Plug and Play’-løsning, hvor vi konfigurerer efter kendte fakta og med nyeste it-teknologi inden for 3D, hvilken gør skakten meget fleksibel til det enkelte byggeri. Den produceres industrielt og skal således blot monteres på byggepladsen. Det sikrer, at alle processer er gennemarbejdet inden byggestart – og at byggeprocessen forløber uden uforudsete problemer, fortæller projektleder Niels Paludan fra NCCs teknikafdeling.

Kommer til at indgå i mange NCC-byggerier fremover
Til etablering af en færdig skakt bruger man, ifølge Niels Paludan, traditionelt over 300 forskellige arbejdsoperationer med dertil hørende håbløse arbejdsstillinger. Med det nye skaktkonceptet leveres skaktmodulerne byggepladsen samme dag, som de skal hejses ind i bygningen, og samling af modulerne sker en meter over det færdige gulv, hvilket forbedrer arbejdsmiljøet for montøren:

- Byggebranchen må jævnligt høre for, at vi ikke er innovative og produktive nok, men her har vi et produkt, som både er nytænkende og samtidig øger produktiviteten. Det er derfor et produkt, som vi forventer os meget af, og som vi regner med, at vi kommer til at bruge i mange byggerier fremover, siger NCC’s projektleder.

Læs mere om installationsskakten på www.ncc.dk
Læs mere om: NCC
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141