23948sdkhjf

Sammen om mangeludbedring: Hurtigere og billigere på 426 boliger

Byggeledelsen på Skoleparken i Hillerød, som omfatter renovering af 426 boliger, har siddet sammen i godt fire år på tværs af virksomheder. Det har ført til en optimering af de forskellige byggeprocesser, der giver en tidlig aflevering af projektet, bedre projektøkonomi og øger trivslen i boligforeningen. Et af grebene, som der er blevet arbejdet med, er udbedringen af fejl og mangler. 

Mangeludbedring involverer alle byggefagene, har stor indflydelse på beboernes hverdag og koster betragtelige ressourcer i tid og økonomi, men ofte er der ikke afsat tilstrækkelig tid til at gennemføre forløbet. På den store renovering af Skoleparken har det været anderledes. Byggeledelsen har krævet, at mangeludbedring er lige så vigtigt for sagens fremdrift som alle andre aktiviteter og processer. 

Entreprenøren Adserballe & Knudsen har ganske usædvanligt sat en mand af alene til at styre den proces, med mærkbare resultater. 

Afrigger skurbyen to måneder før tid
- På Skoleparken insisterer vi på, at vores underentreprenører følger tingene helt til dørs, og mangeludbedringen skal tages seriøst på lige fod med rørkasser, installationer, gulve og så videre. Jeg har helt sikkert været ret irriterende for dem i starten, for jeg var meget på nakken af dem med konstante opfølgninger, siger Kim Jensen Gjerlevsen, byggeleder i Adserballe & Knudsen. 

Indsatsen har været en medvirkende faktor til, at sagen har fået en så god afslutning, at de nu kan afrigge skurbyen hele to måneder før tid. 

Kris Nielsen fra Rambøll sidder som rådgiver på sagen. Han oplever en proces præget af gensidig fleksibilitet. De har taget mange gennemgange i fællesskab, så de let og uformelt har kunnet diskutere tingene løbende. I hans øjne er det også et afgørende punkt, at der er sat ressourcer af til arbejdet, hvilket ses i både relationerne og kvaliteten. 

Optimering af processerne
Selv simple mangler kræver koordinering mellem flere aktører. Mangelprocessen begynder derfor allerede inden byggeriets opstart, hvor forregistrering i et fælles digitalt værktøj sikrer overensstemmelse mellem sagens parter. Det sikrer hurtig registrering og distribution til de entreprenører, der skal udbedre mang­ler, og det understøtter en præcis kommunikation med fagtilsyn og bygherre. 

I selve gennemgangen anvendes en stringent proces med mestergennemgang, slutkontrol, udbedring, entreprenøropfølgning, rådgivergennemgang, udbedring, opfølgning og overdragelse. 

Skoleparken startede som en energirenovering, men udviklede sig undervejs til også at inkludere modernisering af badeværelser og udskiftning af køkkener. Det er en stor opgave med en samlet entreprisesum på 430 millioner kroner, der nu bliver afsluttet to måneder tidligere end forventet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109