23948sdkhjf

Stor anlægssatsning i Odense Zoo

Amerikanske Studio Hanson Roberts har tegnet havens nye savanneanlæg. Det indgår i en trecifret millionsatsning, der skal sikre en vækst på 50 % i besøgstallet.
- Når man ikke har nye attraktioner, falder besøgstallet. Det er en tommelfingerregel i branchen. Samtidig har vi de seneste to år været plaget af dårligt vejr på forkerte tidspunkter – fx er en kold, regnfuld påske en stor udfordring.

Sådan siger udviklingschef Carsten Groth-Pedersen fra Odense Zoo, der fra 2008 til 2009 oplevede en nedgang på 20.000 gæster.

I 2010 lå besøgstallet 10-15 % under budget. Nu har haven imidlertid sat sig et mål om at tiltrække 50 % flere besøgende over en årrække – og dermed nå 600.000 årligt.

Større og anderledes oplevelser
Midlet er en tretrinsraket af strategiske projekter. Første del omfatter Europas største fuglevoliere og savanneanlægget Kiwara til en samlet værdi af 60 mio. kroner, som medfinansieres af Odense Kommune og Nordea-Fonden med henholdsvis 38 og 8 mio. kroner.

Volieren er allerede taget i brug, mens Kiwara står klar til åbning den 1. juni. Næste skridt er et gigantisk formidlingsprojekt, der skal kombinere det bedste fra Zoo med det bedste fra sciencecentrene. Det indebærer også flere kvadratmeter under tag, der især vil kunne tiltrække gæster i den kolde og våde sæson. Endelig følger nye faciliteter til parkens søløver:

- Målet er merværdi. Vi vil give de besøgende større og anderledes oplevelser, bl.a. ved at bringe dem tættere på dyrene, siger Carsten Groth. Som eksempel nævner han, at Kiwara giver mulighed for at fodre giraffer sammen med dyrepasserne.

Amerikanske arkitekter med speciale i dyreparker
Kiwara integrerer ifølge Carsten Groth havens eksisterende Afrika-anlæg i en helhed på 36.000 m². Idéen er skabe bedre dyrevelfærd og at give gæsterne en helstøbt oplevelse, som fører dem gennem både regnskov, vådområde og savanne.

Ud over nye anlæg til bl.a. giraffer, zebraer og antiloper, der skal give bedre forhold for både dyr, medarbejdere og gæster, omfatter Kiwara også tre bygningsprojekter. Det drejer sig om en ombygning af stalden til bl.a. zebraer og strudse samt opførelse af et nyt, stort staldanlæg samt et publikumshus.

Projektet er tegnet af Studio Hanson Roberts i Seattle, der har specialiseret sig i design af dyreparker. Det lokale ingeniørfirma Henneby Nielsen fungerer som bygherrerådgiver.

Videokonferencer og a-mails
Hos Henneby Nielsen har Christian Andersen været tilknyttet som projektleder, og han betegner opgaven som noget helt specielt:

- Den besøgende skal have en illusion om at befinde sig på savannen. Det kræver, at bygningerne får et autentisk, rustikt præg, og at landskabet virker naturtro. Det er en spændende udfordring, ligesom at samarbejde med arkitekterne på den anden side af Atlanten er det, siger han.

Ifølge projektlederen klares størstedelen af kommunikationen med designerne i USA pr. videokonference og e-mail, men det er fra tid til anden også nødvendigt at mødes ansigt til ansigt:

- Vi har afholdt tre workshops af 2-3 dages varighed med deltagelse af både bygherren, amerikanerne og os. Derudover har vi holdt ugentlige projekteringsmøder med folkene fra Zoo, fortæller Christian Andersen.

Ifølge havens direktør, Henrik Lehmann Andersen, er valget af Henneby Nielsen som bygherrerådgiver utraditionelt, da Odense Zoo til sine mest omfattende projekter hidtil har benyttet markedets største spillere:

- Vi har truffet et bevidst valg om at bruge et mellemstort, lokalt ingeniørfirma, der har format til at løfte opgaven, men ikke er større, end at vi bliver en nøglekunde. Dermed er de tættest muligt på projektet, både geografisk og mentalt, siger zoo-direktøren.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094