23948sdkhjf

Sådan undgår du fejl i byggeriet

Professor Kristian Kreiner og civilingeniør Lise Damkjær har de studeret helt små hverdagsoplevelser i byggeriet, og det er der kommet nogle store og anderledes tanker ud af.
Mange fejl i byggeriet kan undgås, hvis man finder de logiske årsager til, at fejlene opstår frem for "bare" at udbedre dem – igen og igen.

Det mener CBS-professor Kristian Kreiner og civilingeniør Lise Damkjær fra Learning4life, der netop har afsluttet et fælles forskningsprojekt.

Tilbagevendende fejl bliver en del af arbejdsprocessen
Konklusionen er, at man for alt i verden skal undgå at gøre, som man plejer – også selvom det plejer at gå godt, når man gør det:

- Vi oplever alle fejl eller uhensigtsmæssigheder i det daglige arbejde, og finder måder at eliminere dem på, blot for at se dem vende tilbage næste gang, vi er i samme situation. Efterhånden som vi støder på problemerne igen, opøver vi erfaring i at klare dem som en del af arbejdsprocessen, siger Lise Damkjær.

Tænk anderledes
Ifølge forskerne udføres der således arbejde i byggeriet, hvor fejlhåndteringen er en indbygget del af den samlede opgaveløsning. Dermed når man ikke til den erkendelse, at der bag fejlen kunne ligge en logisk årsag til denne, som det ville give god mening at få taget hånd om.

Men hvis denne løsning ligger uden for det umiddelbare arbejdsområde, er det ofte mere overkommeligt – og umiddelbart også mere logisk – blot at bruge erfaringen til at klare situationen hver gang den opstår. Men er det hensigtsmæssigt?

- Vi lægger ikke op til en radikalt ny praksis. Det nye ligger muligvis i forståelsen af, hvad det er, man gør, når man gør ting med, siger Kristian Kreiner.

Om forfatterne
Kristian Kreiner er professor på Copenhagen Business School, CBS, Institut for Organisation. Han er lic.techn. fra DTU og har i en årrække studeret og skrevet om byggeriets organisation og økonomi. Han var leder af Center for ledelse i byggeriet, som var et forskningscenter på CBS finansieret af Realdania.

Lise Damkjær driver konsulentfirmaet Learning4life. Hun er civilingeniør, bygningsretningen fra DTU. Siden har hun beskæftiget sig med ledelse i praksis og det at tænke anderledes som leder, proceskonsulent og coach. Hun har deltaget i to forskningsprojekter sammen med Kristian Kreiner på Center for ledelse i byggeriet.

På et seminar den 15. juni hos Byggecentrum i Ballerup er det muligt at møde Lise Damkjær og Kristian Kreiner, der vil fortælle om baggrunden for forskningsprojektet og de konklusioner, der kan drages. Målgruppe for seminaret Rådgivere, entreprenører, projekt- og byggeledere og bygherrer - samt alle andre i byggebranchen, der interesserer sig for fejl og arbejdsprocesser i byggeriet.

Bogen ”Fejl i Byggeriet?” udkommer i forbindelse med seminaret.

Læs mere om seminaret på www.byggecentrum.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094