23948sdkhjf

Vestjysk biogasanlæg udvider for 115 millioner

- Det er dyrt. Har du nogle penge, du gerne vil af med, spørger Aksel Buchholdt formand for Linkogas i Rødding med et smil.

Han taler om biogasanlægget Linkogas’ udvidelse til 115 millioner kroner.

- Vi har rejsegilde den 20. marts, men vi er allerede godt i gang. Vi har tag over to trediedele af læssehallen og skal snart i gang med at bygge op nedefra, fortæller Aksel Buchholdt.

Økologi og nye andelshavere
Når Linkogas til sommer tager det nye anlæg i brug, er der et helt nyt koncept på tapetet – i hvert tilfælde for Linkogas.

- Vi udvider anlægget med konventionel biogas, og så bygger vi et helt nyt anlæg, som skal håndtere økologisk biomasse, fortæller Aksel Buchhave.

Netop det økologiske betyder, at Linkogas har fået sig tyve nye andelshavere - i form af økologiske landmænd.

Modtagehal og dybstrøelsesgrav
Udvidelsen og nybyggeriet består blandt andet af en ny modtagehal, tre forlagertanke, tre rådnetanke, et nyt hygiejniseringsanlæg, luftrensningsanlæg, mikservogn og blandetanke.

KT Erhverv er hovedentreprenør.

- Så har vi en hel stak underleverandører, men dem kender vi ikke rigtigt, da KT Erhverv styrer den del. Men der er en del lokale virksomheder blandt, og det glæder vi os over, siger Aksel Buchholdt.

Han kan dog nævne, at Linkogas har Steeltank til levere og svejse rådnetankene, Landia til at levere pumper, mens PBJ står for luftproblematik.

Udvider med 400 tons dagligt
Med udvidelsen af anlægget både på den konventionelle del og med den økologiske biomasse kan Linkogas lægge en del tons til de 1.176 tons biomasse selskabet i gennemsnit behandler på dagsbasis eller godt 430.000 tons på års basis. 

- Det bliver knap en fordobling af anlægget. Det økologiske anlæg kan aftage 200.000 ton om året, fortæller Aksel Buchholdt.

Gassen fra Linkogas sælges til Ørsted, der forsyner forbrugerne i Hygum- og Gram-området samt Gredstedbro/Ribe med naturgas iblandet biogassen fra Rødding.

I videoen kan du se hvordan det så ud da der blev støbt tre silobunde til siloerne fra Steeltank (Videoen er produceret af Preben Poulsen)

I videoen kan du få et overblik over byggeriet i Rødding (Videoen er produceret af Laurids Møbjerg Hansen)

Fakta om Linkogas

Biomasse pr. dag: 1.176 tons

Industriaffald pr. dag: 219 tons

Biogasproduktion: 21 mill. Nm3/år

Reaktorkapacitet: 31.600 kubikmeter

Gaslager: 5.000 kubikmeter

Biogas til opgradering: 11,8 mill Nm3 pr. år

Kilde: Linkogas

Artiklen er en del af temaet Video & billedserier.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125