23948sdkhjf

Faldende produktivitet i byggeriet

Mens den gennemsnitlige produktivitet i erhvervslivet steg med 5,8 % fra 2009 til 2010, måtte byggeriet notere en tilbagegang på -2,8 %. Det svækker konkurrenceevnen.
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at produktiviteten i dansk erhvervsliv fra 2009 til 2010 oplevede sin største stigning siden 1994.

Der er registreret stigninger inden for alle brancher med undtagelse af bygge- og anlægsbranchen, der er gået tilbage med -2,8 %.

I et marked, hvor den internationale konkurrence i stigende grad trænger sig på, er det en problematisk udvikling.

Det er ikke længere en selvfølge, at det er danske virksomheder, der vinder de store anlægsprojekter herhjemme. Samtidig oplever vi i stigende grad udenlandske håndværkere, som rykker ind på villavejene for at løse de opgaver, der tidligere blev løst af den lokale håndværker.

Vi skal være bedre end alternativet
Ifølge direktør Peter Stenholm fra Dansk Byggeri er det netop den lave produktivitet kombineret med høje lønninger, der er årsag til den danske byggebranches faldende konkurrenceevne.

Mens man i Danmark har lønomkostninger på knap 36 € ligger niveauet i Sverige på godt 30 €, i Tyskland er det 23 €, og Ungarn samt i de baltiske lande ligger man på 5-8 €. Samtidig har disse virksomhederne i disse lande formået at øge deres produktivitet, fremhæver Peter Stenholm:

- Hvis den danske bygge- og anlægsbranche for alvor skal ud af dødvandet, er vi nødt til at fremstå bedre end alternativet; nemlig de udenlandske virksomheder. Det kan vi gøre ved at levere en klart bedre kvalitet, som kan retfærdiggøre den højere pris, vi kan blive mere effektive, og vi kan se på, hvordan vi kan reducere omkostningerne, herunder også lønnen, siger direktøren ifølge Dansk Byggeris hjemmeside.

Et fælles ansvar at finde løsningen
Ifølge Peter Stenholm og Dansk Byggeri må både arbejdsgivere, arbejdstagere og politikerne være parate til at se på alle løsningsmuligheder:

- Arbejdsgiverne selv har et ansvar og en mulighed for at tilpasse sig konkurrencen ved at se på lønomkostningerne. Det er de ganske enkelt nødt til, hvis de fortsat vil være selvstændige mestre og entreprenører på et marked, hvor legitime udenlandske virksomheder ikke betaler en krone mere, end de skal. Samtidig er arbejdstagersiden også nødt til at være fleksibel og villig til at se på, om der kan ydes mere for den løn, man får, eller om lønnen skal tilpasses niveauet i de lande, som vi konkurrerer med.

Men også de rammer, som danske virksomheder skal agere efter, skal ses efter i sømmene. Peter Stenholm peger på, at danske virksomheder er pålagt fordyrende administrative opgaver af det offentlige, og derfor er der i høj grad også brug for at se på, om det er muligt at fjerne flere af de administrative byrder:

- Den lave produktivitet er et alvorligt problem for vores konkurrenceevne og finansieringen af vores velfærdssamfund. Derfor er det et fælles ansvar at finde løsningen, slutter han.

Kilde: Danmarks Statistik

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11