23948sdkhjf

Dansk Byggeri til kamp mod sort arbejde

Det skal være slut med pengesedler hen over hækken, mener Dansk Byggeri, der ønsker en massiv indsats mod sort arbejde. Organisationen kommer nu selv med et forslag til en lovændring.
Målinger fra Rockwool Fonden anslår, at danskerne hvert år får udført sort arbejde til en værdi af 48 mia. kroner, og for at reducere det sorte arbejde, foreslår Dansk Byggeri, at ansvaret i højere grad skal ligge hos køberen.

Konkret foreslår organisationen, at der skal der være elektronisk betalingspligt og omvendt moms for private ved køb af tjenesteydelser på over 10.000 kroner:

- Elektronisk betalingspligt vil betyde at færre betaler med kontanter for tjenesteydelser. Det vil indskrænke vinduet for sort arbejde, da der er en stærk sammenhæng mellem kontant betaling og sort arbejde, siger skattepolitisk konsulent Henrik Keinicke fra Dansk Byggeri.

Dansk Byggeri har selv beregnet, at det sorte arbejde, der afregnes kontant, årligt løber op i en værdi af knap 15 mia. kroner.

Køberen skal ordne moms
Ud over den elektroniske betalingspligt ønsker Dansk Byggeri, at private købere selv skal afregne moms til Skat ved køb på over 10.000 kroner.

Baggrunden for ønsket er, at der siver store beløb ud af statskassen, når virksomheder undlader at betale moms – fx fordi de går konkurs, eller når udenlandske virksomheder rejser hjem uden at have afregnet skat og moms:

- En bonus ved omvendt moms er, at det især vil have en effekt på villavejene, hvor der hidtil stort set ikke har været en indsats fra Skat, siger Henrik Keinicke.

Problem i milliardklassen
Skat vurderer selv i deres handlingsplan for 2011, at udenlandske virksomheder udgør et problem. Men det har ikke været muligt for Dansk Byggeri at få de nødvendige data fra Skat:

- Vi har en formodning om, at det er et problem i milliardklassen. Men til trods for, at Skat er hovedaktionær på området, har de ikke belyst tabene ved momsunddragelse og mistede skattebetalinger særligt godt. Derfor vil vi opfordre Skat til at lade sig inspirere af de norske skattemyndigheder og få klarhed på området, fortsætter Henrik Keinicke.

I Norge er myndighederne nemlig gået anderledes systematisk til værks med undersøgelser og tiltag, der skal reducere det sorte arbejde.

Fakta om sort arbejde
Den årlige værdi af sort arbejde i Danmark beløber sig ifølge Rockwool Fondens Forskningsenhed til 48 mia. kr., hvoraf 19 mia. kr. udgøres af husholdningers køb af sorte byggetjenester + et ukendt beløb som omsættes, hvor virksomheden skriver en regning, men undlader at afregne moms (fx ved konkurs eller når udenlandske virksomheder rejser hjem).
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11