23948sdkhjf

Træ gør fremtiden bæredygtig

Skovpolitisk udvalg er klar med et dansk træbyggeprogram, der skal øge anvendelsen af træ i byggeri.
Skovene skal fremover levere træ til industrien, så forbruget af træ kan øges på et bæredygtigt grundlag.

Det gavner både skovenes økonomi og giver samtidig samfundet en række vigtige sidegevinster i form af bedre natur og miljø og ikke mindst arbejdspladser.

Ser frem til samarbejde
I dag præsenterer Skovpolitisk udvalg sine anbefalinger for miljøminister Karen Ellemann. Det er blandt andet et dansk træbyggeprogram, der skal øge anvendelsen af træ i byggeri.

- Vi glæder os over at Skovpolitisk Udvalg anbefaler et dansk træbyggeprogram, da træ er nøglen til en bæredygtig fremtid. Vi ser frem til at arbejde sammen med Træets Arbejdsgivere om at føre sådan et program ud i livet, siger direktør i Jakob Rygg Klaumann, Dansk Træforening.

Et dansk træbyggeprogram er en god klimastrategi og et vigtigt redskab i kommunernes arbejde for at gøre sig fri af fossile brændsler. I Københavns Kommune har man for eksempel en målsætning om at gøre København til verdens første CO2- neutrale hovedstad i 2025.

Sparer afbrænding af fossil energi
For at opnå denne ambitiøse målsætning er det helt naturligt at satse på træet i det kommunale byggeri. Det skal ske i forbindelse med nybyggeri og renovation af skoler og daginstitutioner.

- Der er åbenlyse klima- og miljøgevinster ved at fremme anvendelsen af træ i byggeriet, som erstatning for mere miljøbelastende materialer. Der oplagres kulstof i selve træbyggeriet, og samtidig sparer vi afbrænding af fossil energi i processen, da træ er en fornybar ressource, siger formand Henrik Thorlacius-Ussing.

Det danske træbyggeprogram skal blandt andet omfatte:

• Mulighed for øget brug af træ i offentligt og privat byggeri og offentlige indkøb i øvrigt.
• Mulighed for fremme af træ i kommuneplanerne.
• Forskning og udvikling i brug af træ i byggeriet og i nye produkter, samt den medfølgende CO2-gevinst ved lagring og substitution.
• Sikre uddannelse af ingeniører, arkitekter, designere mv. i brug af træ.
• Bred information til befolkningen om klimafordelene ved og muligheder for brug af træ.

Det moderne træbyggeri er konkurrencedygtigt i forhold til andre byggematerialer. I Sverige har man gode erfaringer med at indtænke træbyggeriet i samlebåndstankegangen.

Metoden kan reducere konstruktionstiden med op til 70 % og dermed minimere anlægsomkostningerne betragteligt.

Kilde: DI

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.115