23948sdkhjf

Danmarks største ESCO-udbud er i gang

Fem entreprenører er prækvalificeret til at byde på et omfattende renoveringsprojekt i Helsingør Kommune. 90 bygninger er i spil, og kommunen forventer at spare 10 mio. kroner på elregningen.
Helsingør Kommune har netop sendt et udbud til en værdi af omkring 100 mio. kroner ud til fem entreprenørfirmaer, som nu går i gang med at regne på deres tilbud.

Ifølge projektleder i Henrik Aabye fra kommunens Center for Ejendomme, er det Danmarks hidtil mest ambitiøse ESCO-projekt, som nu er ved at blive realiseret.

- Jeg regner med, at vi kan spare op til 22 % på vores CO2-udslip og ca. 10 mio. kroner på el- og varmeregningen. Vi står dermed et projekt, der både gavner økonomien og miljøet, siger han.

Henrik Aabye oplyser, at 90 bygninger er i spil. De skal energi-renoveres med fx nye vinduer, bedre isolering, mere vedvarende energi og automatik til styring af ventilation, varme og elektriske installationer.

Bonusordning med pisk og gulerod
ESCO-projektet bliver gennemført som et samarbejde mellem ESCO-firmaet, det vil sige entreprenøren, der vinder udbuddet, og Helsingør Kommune. Renoveringerne finansieres ved at finde og udnytte energibesparelser i specielt bygningerne.

- Hvis ESCO-firmaet ikke leverer de besparelsesprocenter, der er blevet lovet, skal firmaet af egen lomme betale differencen tilbage til kommunen. Og omvendt: Hvis ESCO-firmaet formår at skabe større besparelser end lovet, får firmaet en bonus, siger Henrik Aabye

Helsingør Kommune forventer at indgå aftale med det vindende firma til november. De prækvalificerede er NCC Construction Danmark, YIT, Siemens, E. Pihl & Søn og Schneider Electric Buildings Denmark.

Forpligtet til energireduktion
Helsingør Kommune er klimakommune og har indgået en klimakommuneaftale med Danmarks Naturfredningsforening. Det betyder, at kommunen, som virksomhed, har forpligtet sig til at reducere CO2-udledningen med gennemsnitlig 2 % årligt indtil 2025 i forhold til basisåret 2007.

90 % af kommunens CO2-udledning kan relateres til de kommunale bygninger, og energiforbruget er således helt afgørende for udledningen af CO2. En målrettet indsats på bygningsområdet er derfor én af forudsætningerne for, at kommunen kan nå de aftalte klimamål.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093