23948sdkhjf

C.F. Møller sætter punktum for udvidelse af London-attraktion

Arkitektfirmaet C.F. Møller har tegnet udvidelsen af The National Maritime Museum i London, Storbritanniens syvende største turistattraktion.
Den nye fløj, kaldet The Sammy Ofer Wing - efter den reder og forretningsmand, som har finansieret størstedelen af byggeriet til ca. 300 mio. kr. – blev officielt indviet tirsdag af den engelske prins Philip. Onsdag åbnede udvidelsen for offentligheden.

National Maritime Museum rummer verdens største maritime samling og er Storbritanniens syvende største attraktion med sine ca. to mio. besøgende fra hele verden hvert år. Museet, opført i 1807, ligger i den tidligere kongelige have Greenwich Park - det UNESCO-fredede område rummer en række barokbygninger, der regnes blandt de fineste i Europa og er en væsentlig del af Storbritanniens søfartshistorie med blandt andet The Royal Observatory fra 1676 og The Old Royal Naval College fra 1712.

Et både usynligt og iøjnefaldende byggeri
Hovedidéen i udvidelsen - som Arkitektfirmaet C.F. Møller vandt i en international arkitektkonkurrence i 2006 - har været at foretage minimale indgreb i det følsomme, fredede område og alligevel give museet en ny, markant hovedindgang samt den nødvendige ekstra udstillingsplads, café, restaurant, bibliotek og arkiver, der lever op til de særligt høje krav til opbevaring af historiske dokumenter.

C.F. Møller har skabt et design, hvor den nye hovedindgang skyder sig ud af terrænet, men samtidig er størstedelen af den nye bygning placeret under jorden - i alt 5.500 kvadratmeter ud af 7.300 kvadratmeter. På taget er anlagt en offentligt tilgængelig grøn, tagterrasse, der i endnu højere grad får bygningen til at smelte sammen med parklandskabet. Kun én enkelt etage er således synlig. Udvidelsen har et moderne formsprog, men er inspireret af blandt andet barokbygningernes rytmiske forløb af vinduer og er på den måde med til at iscenesætte det oprindelige museum.

Målet med udvidelsen har været at åbne for og fortælle alle de fascinerende historier om mennesket og havet, som i mange år har ligget gemt i museets arkiver. Arkivet rummer alt lige fra fx en bamse, som overlevede forliset af Titanic, til den kendte engelske søadmiral Lord Nelsons sidste breve hjem. Her er omkring 100.000 bøger og ca. to km hylder med maritime manuskripter.

Forenet med Greenwich Park
Leder af Arkitektfirmaet C. F. Møllers afdeling i London Teva Hesse siger om projektet:

- Det har været en stor ære for Arkitektfirmaet C.F. Møller at designe den nye fløj, beliggende i disse følsomme og exceptionelle omgivelser, som Greenwich Park er. På et begrænset areal skaber projektet en række forskellige faciliteter - til glæde for den brede offentlighed, for museet og for de besøgende. Men vigtigst af alt smelter arkitekturen og landskabet sammen i en komposition, der forener National Maritime Museum med Greenwich Park, siger han.

Det danske arkitektfirma har designet udvidelsen, mens det engelske arkitektfirma Purcell Miller Tritton har stået for udførelsen. Landskabsarkitekter har været engelske Churchman Landscape.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109