23948sdkhjf

Total energirenovering i den almene sektor

Renoveringen af Gadehavegård i Høje Taastrup er den første passivhus-renovering af en almen boligblok i Danmark. Det energiambitiøse projekt introducerer de mest moderne løsninger indenfor energiovervågning og beboerne får mulighed for at følge og styre deres energiforbrug via mobiltelefonen. Koordinering med beboerne har fyldt meget i forløbet, derfor lod teknikentreprenøren Poul Sejr Nielsen A/S deres serviceafdeling stå for projektet.

Almene boliger er en stor del af den danske boligmasse. I disse år gennemgår en stor del af de almene boliger, der blev bygget i 70’erne og 80’erne nødvendige renoveringer – bla. for at nedbringe energiforbruget. Det er sket i Gadehavegård i Høje Taastrup, hvor byggeriets blok 9 i første fase har fået inddækket altaner, udskiftet vinduer, efterisoleret facader og fundamenter samt installeret tag-solcelleanlæg.
Det er Nordsjællands største teknikhus Poul Sejr Nielsen A/S, der har haft teknikentreprisen, og som netop nu er i gang med anden fase, hvor installation af nye varmecentraler skal minimere varmetab. I dele af byggeriet ønsker bygherren højteknologi. Danske Funktionærers Boligselskab ønsker, at se hvor langt man kan gå med den nyeste energioptimeringsteknologi. “Renoveringen af Blok 9 i Gadehavegård er et forsøg, hvor bygherren vil se, hvilke energibesparelser, man kan opnå, hvis man introducerer alle de nye løsninger for energioptimering i en almen boligblok,” siger Jonas Bach, servicechef i Poul Sejr Nielsen A/S. Det betyder, at der på flere af centralerne installeres såkaldt “smart auto-tune”, hvor varmecentralen f.eks. kan indhente data fra lokale vejrstationer, så centralen kan varme boligblokkene op, før vejret skifter. Derved kan man opnå store energibesparelser.

Varmeløsning i dialog med beboerne
De intelligente løsninger stopper ikke ved varmecentralerne. Der bliver i testområder installeret elektroniske reguleringsventiler i lejlighederne, der selv regulerer temperaturen, hvis en beboer eksempelvis lufter ud. Men det at ændre på varmesystemerne i lejlighederne betyder, at der er behov for kommunikation med netop beboerne omkring de nye tekniske løsninger. “Vi er inde og ændre på beboernes vaner, og vi skal ind og installere i lejlighederne. Det kræver en god dialog, og at vi er gode til at forklare, hvorfor vi installerer nyt, og hvordan det virker. Derfor valgte vi også at lægge dette projekt i servicedelen af vores virksomhed. Vores serviceteknikere er vant til at komme i private hjem og forklare hvordan tingene fungerer,” siger Jonas Bach. Ud over den direkte kontakt med beboerne, har projektet kommunikeret med breve og møder, så beboerne hele tiden har haft en klar idé om, hvad der skulle ske, hvornår og hvorfor. “Vi har teknologien til at komme meget langt med energioptimering, men teknologien kan ikke gøre det alene, for hvis vi skal opnå de energibesparelser, som er målet i det her projekt, så skal vi også skubbe til beboernes vaner – og det kan vi kun gøre ved at være gode til at kommunikere,” siger Jonas Bach.

På forkant med den grønne omstilling
Det er planen at de nye løsninger, der er installeret i en del af de almene huse, skal testes i løbet af det kommende år. Herefter skal resultaterne analyseres for at se, om løsningerne skal installeres i alle bygningerne. Projektets fokus på energioptimering og grønne løsninger er helt i tråd med Poul Sejr Nielsen A/S’s tankegang og virksomhedsfilosofi. “Grøn omstilling er fremtiden og et stort indsatsområde hos os i Poul Sejr Nielsen A/S. Den ambitiøse renovering i Gadehavegård er et pejlemærke for, hvordan fremtidens energioptimering i almene boligblokke kan foregå,” siger Jonas Bach, der understreger at digitaliseringen hele tiden flytter grænserne for, hvad der er muligt ved brug af energieffektive løsninger, der sparer på energiforbruget.

OM POUL SEJR NIELSEN

Poul Sejr Nielsen er Nordsjællands største teknikhus med over 170 medarbejdere og 70 biler i drift, hovedsæde i Birkerød, og servicerer kunder på hele Sjælland og leverer totalløsninger indenfor EL, VVS, Ventilation og Blikkenslagerarbejde.
Mangeårig tradition for at udføre hovedentrepriser, teknikentrepriser og fagentrepriser samt serviceopgaver. 

Læs Poul Sejr Nielsen's totale energirenovering i den almene sektor, samt meget mere om Gadehavegård i Høje Taastrup og generelle byggetendenser i Magasinet Bæredygtighed her

Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.645